Leto je v plnom prúde a s ním prichádza aj túžba po ľahších jedlách, ktoré nás nezaťažia a dodajú nám energiu do horúcich dní. Namiesto trávenia hodín v kuchyni sa môžeme zamerať na rýchle a chutné recepty, ktoré potešia chuťové poháriky celej rodiny.
Farebné šaláty plné vitamínov
Začnite deň s porciou vitamínov v podobe grilovaného zeleninového šalátu s feta syrom a vlašskými orechmi. Grilujte cuketu, baklažán, papriku a cibuľu dozlatista, potom ich zmiešajte s cherry paradajkami, rozdrobeným feta syrom, nasekanými vlašskými orechmi a dochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou a bylinkami podľa chuti.
Pre milovníkov cestovín je ideálny cestovinový šalát s tuniakom a olivami. Uvarte cestoviny podľa návodu na obale, nechajte ich vychladnúť a zmiešajte s tuniakom z konzervy, olivami, cherry paradajkami, kaparami a dresingom z olivového oleja, citrónovej šťavy, dijonskej horčice a byliniek.
Vegetariáni si pochutnajú na quinoa šaláte s avokádom a mangom. Uvarte quinou podľa návodu na obale a nechajte ju vychladnúť. Následne ju zmiešajte s nakrájaným avokádom, mangom, uhorkou, červenou cibuľou a koriandrom. Ochuťte limetkovou šťavou, medom a soľou.
Ľahké a chutné hlavné jedlá
Na obed si doprajte grilované kuracie prsia s bylinkovým maslom. Marinujte kuracie prsia v zmesi roztopeného masla, nasekaných byliniek (petržlen, tymián, rozmarín), cesnaku, soli a korenia. Grilujte na grile alebo panvici dozlatista.
Milovníci rýb ocenia lososové filety pečené so zeleninou. Lososové filety položte na plech, ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Pridajte nakrájanú zeleninu podľa chuti (brokolica, mrkva, cukina) a pečte v rúre na 180°C asi 20 minút.
Pre vegánsku variantu skúste tofu scramble s hubami a špenátom. Tofu rozdrobte na panvici a restujte s olivovým olejom a nasekanou cibuľou. Pridajte nakrájané huby, špenát, soľ, korenie a kurkumu. Podávajte s opečeným toastom.
Nezabudnite na dezert!
Osviežte sa ovocným šalátom s jogurtom a granolou. Zmiešajte rôzne druhy ovocia podľa chuti (jahody, maliny, čučoriedky, banán) s bielym jogurtom a granolou. Ozdobte mätou alebo lístkami bazalky.
Pre milovníkov zmrzliny sú ideálne zmrzlinové poháre s ovocím a orechmi. Na dno pohára dajte kopček vanilkovej zmrzliny, pridajte nakrájané ovocie (jahody, čučoriedky, broskyne) a nasekané orechy (vlašské orechy, mandle).
Na záver skúste pečené jablká s orechmi a medom. Jablká zbavte jadrovníkov a naplňte zmesou nasekaných orechov, hrozienok, medu a škorice. Pečte v rúre na 180°C asi 20 minút.
Toto je len malý výber z množstva ľahkých a chutných receptov, ktoré vám leto môže priniesť. Experimentujte s rôznymi surovinami a bylinkami, aby ste našli kombinácie, ktoré vám najviac chutia. Prajeme vám dobrú chuť!