jeseň v záhrade
Bývanie,Záhrada

Čo na jeseň vysádzať a ako ukončiť sezónu, aby na jar záhrada žiarila?

Na jeseň sa v našich záhradách nedočkáme len rozmanitých farieb, ale aj množstva činností, ktoré sú kľúčové pre zabezpečenie zdravého rastu rastlín v nasledujúcom roku. Je to obdobie, keď môžeme pripraviť pôdu na ďalšiu sezónu a vysadiť rastliny, z ktorých sa budeme tešiť budúci rok. Čo sa dá v záhrade vysádzať na jeseň a aké práce je nutné vykonať, aby sa vaša záhrada mohla uložiť na zimný spánok?

pestovanie tulipánov na jeseň

Vysádzanie tulipánov a cibuľovín

Jeseň je ideálnym časom na vysádzanie tulipánov, narcisov a iných cibuľovín. Pôda je ešte stále teplá, čo umožňuje rastlinám zakoreniť sa pred príchodom zimy. Sadenie cibuľovín je jednoduchá záhradkárska činnosť, ktorá sa vám na jar postará o nádhernú paletu farieb. Ako správne sadiť cibuľoviny?

  1. Výber správneho miesta a príprava pôdy: Vyberte si dobre osvetlené miesto s priepustnou pôdou. Uistite sa, že máte v pôde dobrú drenáž, aby ste predišli hnilobám. Pred výsadbou pridajte do pôdy hnojivo alebo kompost.
  2. Výber okrasných cibuľovín: Vyberte si zdravé a nepoškodené cibuľoviny. Odrody si vyberajte podľa farieb, výšky, doby kvitnutia alebo požiadaviek rastlín na pôdu a svetlo.
  3. Hĺbka výsadby: Cibuľoviny sa sadia do hĺbky, ktorá predstavuje približne trojnásobok výšky cibule. Malé cibuľoviny, napríklad tulipány, môžu byť zakopané plytšie než väčšie, napríklad ľalie. Dodržujte odporúčanú vzdialenosť medzi cibuľovinami. Vďaka tomu korene získajú dostatok priestoru pre rast a vývoj. Niektoré cibuľoviny môžu byť citlivé na chlad. Po výsadbe môžete na pôdu pridať vrstvu mulču, ktorá pomôže udržiavať vhodnú teplotu a vlhkosť.
  4. Zalievanie: Po výsadbe cibuľoviny dôkladne zalejte. Zabezpečte, aby pôda okolo nich ostala vlhká, ale nie príliš mokrá.
  5. Vysádzanie cibule: Cibuľu môžete sadiť od septembra do novembra, aby sa pred zimou mohla dostatočne zakoreniť. Aj odrody cibule je vhodné vyberať podľa regiónu, požiadaviek na chuť, farbu, skladovanie či podľa nárokov cibule na pôdu. Vysádzajte ju na slnečné miesta do pôdy bohatej na živiny. Cibule sa sadia do pripravených rýh alebo dier v zemi. Zakopte ich do pôdy do hĺbky približne 2 – 3 cm a dodržujte odporúčaný odstup medzi jednotlivými cibuľami. Po výsadbe ich dôkladne zalejte. Ak je suchá zima, odporúča sa cibuľu občas poliať.
  6. Vysádzanie cesnaku: Ideálny čas na výsadbu je zvyčajne v októbri alebo začiatkom novembra. Vyberte si zdravé hlávky cesnaku. Cesnak miluje pôdu s vysokým obsahom organického hnojiva. Pôda by mala byť jemná a mierne vlhká. Rozdeľte hlávky cesnaku na jednotlivé strúčiky a saďte ich do pripravených rýh do hĺbky približne 5 cm. Dodržujte odporúčaný odstup medzi strúčikmi. V zime cesnaku postačí voda zo zrážok.

Vysaďte nové trvalky

Vyberte si trvalky, ktoré vás budú tešiť počas celého roka. Ruže, kocúrniky, hortenzie, gaury vás budú tešiť od jari až do príchodu zimy.

Odstránenie odkvitnutých častí rastlín

Odstránením odkvitnutých kvetov podporíte tvorbu nových púčikov a udržíte záhradu vitálnu čo najdlhšie. Na jeseň však nastáva čas odkvitnuté časti rastlín úplne odstrániť. Pivónie, hosty okrasné trávy na jeseň nestriháme, suché listy ich ochránia pred zimou a vlhkosťou.

záhradné náradie pre aktivity v záhrade

Zber ovocia a zeleniny

Ak máte ovocné stromy a zeleninové záhony, jeseň je čas na zber úrody. Ovocie a zeleninu skladujte v správnych podmienkach alebo ich spracujte.

Hnojenie a mulčovanie

Pôdu obohaťte organickým hnojivom a na povrch pridajte mulč. To pomôže udržať pôdu vlhkú, ochráni korene rastlín pred mrazom a zlepší štruktúru pôdy.

Čistenie nástrojov

Po skončení sezóny dôkladne očistite záhradné náradie. Preskúmajte stav záhradných strojov, aby ste sa uistili, že sú pripravené na budúcu sezónu.

Záhradné závlahové systémy

Ak používate závlahový systém, pripravte ho na zimu. Vyprázdnite hadice a skontrolujte, či sú všetky súčasti v dobrom stave.

Keď sa na jeseň správne postaráte o rastliny a pôdu, vaša záhrada na jar ožije excelentnými farbami a budete sa tešiť z bohatej úrody. Nezabudnite si vychutnať aj samotný proces –  záhrada na jeseň je pôvabná, voňavá a pokojná. Ponúka vám príležitosť relaxovať a naplno si užiť krásy prírody a jesennú atmosféru.