Pláž Navagio Zakynthos
Cestovanie,Svet

7 zaujímavostí o Zakynthose, o ktorých ste zrejme netušili

Zakynthos, ostrov v Iónskom mori, je skutočným klenotom medzi gréckymi ostrovmi. Zrejme ste už počuli o jeho ikonickej pláži Navagio alebo krištáľovo čistých vodách. Tento ostrov však ukrýva množstvo ďalších zaujímavostí, ktoré vás prekvapia. Poďme sa pozrieť na 7 z nich, ktoré vám ukážu, že Zakynthos nie je len o slnečných plážach.

1.     Zakynthos a jeho korytnačie celebrity

Zakynthos je domovom jednej z najväčších populácií morských korytnačiek Caretta caretta v Stredozemnom mori. Tieto fascinujúce tvory si na tomto ostrove každý rok vyberajú pláže pre kladenie vajec. Najmä pláž Laganas je ich obľúbenou pôrodnou miestnosťou! Štatistiky hovoria, že až 80 % populácie korytnačiek Caretta caretta v Grécku sa rozmnožuje práve tu. Ak ich ale chcete vidieť počas svojej vysnívanej dovolenky na vlastné oči, odporúča sa to urobiť s rešpektom, pretože korytnačky sú ohrozeným druhom a ľudská aktivita na plážach môže narušiť ich prirodzené prostredie.

2.     Pláž Navagio: Stroskotanie s príbehom

Ak ste niekedy videli pohľadnicu zo Zakynthosu, pravdepodobne na nej bola ikonická pláž Navagio so stroskotanou loďou. Ale viete, ako sa tam dostala? Loď, známa ako Panagiotis, bola pašeráckou loďou, ktorá prevážala cigarety a alkohol, až kým ju v roku 1980 nezastihla búrka a nevplávala do zátoky. Je iróniou, že dnes je z tejto pašeráckej lode jeden z najfotografovanejších vrakov na svete.

3.     Ostrov voňavých kvetov

Medzi ľuďmi z celého sveta veľmi obľúbený Zakynthos sa nazýva aj „Fiore di Levante“ – kvet východu. Toto poetické meno dostal od Benátčanov, ktorí ostrov ovládali v 15. storočí. Prečo? Pretože Zakynthos je doslova prevoňaný kvetmi – divoké orchidey, ibišteky a citrusové háje sú všade. Ostrov je dokonca domovom viac než 1 500 druhov rastlín, pričom mnohé z nich sú endemické.

4.     Hudobná tradícia Zakynthosu

Zakynthos nie je len miestom pre plážové leňošenie, ale aj hudobnú zábavu. Zatiaľ čo zvyšok Grécka inklinuje k tradičnej gréckej hudbe, Zakynthos bol pod silným vplyvom Benátčanov, čo viedlo k rozvoju osobitého hudobného štýlu. Jedným z nich je kantáda – romantický štýl spevu, ktorý má korene v talianskej hudbe. Takže, ak si chcete vychutnať niečo iné ako sirtaki, Zakynthos je ideálnym miestom.

5.     Zakynthos – ostrov, ktorý nikdy nespí

Obyvatelia Zakynthosu majú zmysel pre humor a radi oslavujú. Ostrov je preto známy množstvom festivalov a osláv. Ak máte radi tradičné grécke slávnosti, najlepší čas na návštevu je počas veľkonočných sviatkov, kedy sa nielenže stretnete s pôsobivými náboženskými rituálmi, ale aj s miestnymi hudobnými sprievodmi. Toto obdobie sa považuje  na Zakynthose za jedno z najpestrejších v Grécku.

6.     Podmorské modré jaskyne

Zakynthos má skryté poklady nielen na súši, ale aj pod vodou. Modré jaskyne, nachádzajúce sa na severovýchodnom pobreží, sú jedným z najúchvatnejších miest na potápanie a šnorchlovanie. Svoj ikonický názov získali podľa modrých odtieňov, ktoré voda vytvára, keď sa slnečné lúče lámu o vápencové skaly. Podľa geologických štúdií trvalo tisíce rokov, kým prírodné procesy tieto jaskyne vytvarovali, čo z nich robí fascinujúci geologický fenomén.

7.     Morskí akrobati na obzore

Ak máte šťastie, môžete pri pobreží Zakynthosu zahliadnuť aj delfíny. Tieto inteligentné morské cicavce sú častými návštevníkmi okolitých vôd. Práve vody okolo tohto ostrova sú domovom dvoch hlavných druhov delfínov – delfína obyčajného a delfína skákavého, ktorých pozorovanie je nielen pre milovníkov zvierat fascinujúcim zážitkom.

Zdroj obrázka: nataliaderiabiny/adobe.stock.com


Sponzorovaný článok