žena vybaľuje vo svojom novom byte
Bývanie,Domácnosť

10 kreatívnych spôsobov, ako optimalizovať priestor v menšom byte

Život v menšom byte alebo dome môže byť výzvou, zvlášť keď príde rad na usporiadanie a využitie priestoru. Bytoví dizajnéri však poznajú rôzne originálne spôsoby, ako zabezpečiť, aby aj tá najmenšia domácnosť obsahovala všetko, čo potrebujeme k štýlovému a komfortnému bývaniu. Prečítajte si tipy, ktoré vám môžu pomôcť optimalizovať priestor vo vašom menšom byte.

1. Úložné priestory, ktoré nezavadzajú

Využitie vertikálneho priestoru môže výrazne rozšíriť úložný priestor v menšom byte. Nenechávate steny holé! Umiestnite na ne police, zaveste si skrinky alebo k stene pripevnite regály na knihy. Nábytok so zásuvkami môže poskytnúť skrytý úložný priestor, zatiaľ čo police na stene efektne vystavia drobnosti a dekorácie. Priestorom šetrí aj nábytok s posuvnými dvierkami, ktoré doň pri manipulácii nijako nezasahujú.

2. Multifunkčný nábytok

Výber nábytku, ktorý má viacero funkcií, oceníte zvlášť v menšom priestore. Rozkladacie pohovky alebo stoly, ktoré vo svojich útrobách poskytujú úložný priestor, sú ideálnymi príkladmi. Posteľ s úložným priestorom pod matracom je výbornou voľbou pre spálne i študentské izby. Rovnako obľúbené sú poschodové postele, ktoré pod sebou ukrývajú bohatý úložný priestor alebo pracovný stôl.

žena používajúca multifunkčný nábytok

3. Zrkadlá pre optické zväčšenie priestoru

Veľké zrkadlá môžu otvoriť priestor a opticky zväčšiť miestnosť. Umiestnenie zrkadiel proti sebe alebo naproti oknu zabezpečí lepší odraz svetla a postará sa o to, že sa svetlo rozptýli po celej miestnosti. I takýmto šikovným trikom sa dosahuje dojem väčšieho priestoru.

4. Prispôsobiteľné steny

Čím viac stien, tým viac možností využiť úložný priestor popri nich. Panely s háčikmi, skladacie stoly alebo závesné koše na drobnosti priestor účinne zorganizujú a ušetria priestor na podlahe.

5. Vstavaný a rozkladací nábytok

Vstavaný nábytok ako skrinky, police alebo stoly sú šikovným spôsobom, ako využiť aj najmenšie kúty domácnosti. Skladacie stoly prichytené na stenu sa môžu sklopiť, keď nie sú využívané, čím uvoľnia cenný priestor.

6. Vertikálne pestovanie rastlín

Neviete si predstaviť domácnosť bez živých kvetov? Pre milovníkov rastlín je vertikálny záhradný systém dokonalým riešením na pestovanie rastlín v interiéri bez toho, aby zaberali podlahový priestor. Vertikálne stojany na kvety alebo panelové záhradky na stene vnesú zeleň do vašej domácnosti.

7. Kompaktné elektronické zariadenia

S vývojom technológií sa elektronické zariadenia stávajú čoraz menšími a kompaktnejšími. Tenké televízory, skladacie počítače alebo multifunkčné zariadenia ponúkajú rovnaké funkcie ako ich klasické verzie, pričom zaberajú oveľa menej miesta.

optimalizácia malého priestoru v byte

8. Úložné boxy

Pod posteľou, vysoko na skriniach a policiach využijete služby moderných úložných boxov. Ich dizajn  voľte podľa toho, či budú na očiach, alebo nie. Úložné boxy môžu slúžiť na uskladnenie sezónnych vecí, hračiek, dokumentov, oblečenia alebo iných položiek, ktoré nepotrebujete vyberať často.

9. Zdôraznite vertikálne prvky

Vertikálne prvky ako dlhé závesy alebo stĺpy v interiéri môžu vytvoriť dojem vyššieho stropu, a tak sa priestor opticky zväčší. Skúsiť môžete aj vysoké druhy rastlín. V súčasnosti v interiéri nenájdeme len izbové rastliny, ale aj stromy.

10. Minimalizujte a organizujte

Organizácia je kľúčom k tomu, aby bol všetok priestor v menšom byte efektívne využitý. Udržiavajte poriadok a pravidelne prehodnocujte, čo je potrebné a čo už nie.

Vytvorenie funkčného a pohodlného prostredia v menšom byte vyžaduje trochu tvorivosti a plánovania. Ak sa však budete riadiť našimi tipmi, môžete zmeniť váš malý byt na útulné hniezdočko, kde bude každý centimeter priestoru využitý efektívne.