malá preliačina na aute
Auto-moto

Preliačiny na aute: Ako sa ich zbaviť a predísť im?

Preliačiny na karosérii auta nie sú len estetickým problémom, ktorý znižuje hodnotu vášho vozidla. V horšom prípade ovplyvňujú funkčnosť karosérie a zvyšujú riziko korózie. Našťastie existuje viacero metód, ako sa zbaviť preliačin a predísť ich vzniku v budúcnosti.

Typy preliačin

  • Malé preliačiny: Tieto preliačiny sú obvykle menšie ako 5 cm a nemajú ostré hrany. Môžu ich spôsobiť rôzne faktory, ako napríklad krupobitie, vandalizmus, neopatrné parkovanie, odletujúce kamienky od kolies iných áut, otváranie dverí v tesnom priestore, či neopatrná manipulácia s predmetmi v blízkosti auta.
  • Veľké preliačiny: Tieto preliačiny sú väčšie ako 5 cm a/alebo majú ostré hrany. Vznikajú pri dopravných nehodách, páde predmetov na auto, úderoch ťažkých predmetov, či preborení karosérie.

Metódy opravy

  • Metóda PDR (Paintless Dent Repair): Táto bezlaková metóda sa používa na opravu malých preliačin bez nutnosti lakovania. Opravár používa špeciálne nástroje na jemné vytlačenie preliačiny zvnútra karosérie. Táto metóda je rýchla, cenovo dostupná a nenarúša originálny lak auta.
  • Vyťahovanie preliačin: Táto metóda sa používa na opravu veľkých preliačin. Opravár prilepí na preliačinu adaptér a potom ju vytiahne pomocou špeciálneho zariadenia. Táto metóda je vhodná aj na preliačiny v ťažko dostupných miestach.
  • Vytmelenie a lakovanie: Táto metóda sa používa na opravu preliačin, ktoré sa nedajú opraviť metódou PDR alebo vyťahovaním. Opravár vytmelí preliačinu a potom ju nalakuje tak, aby ladila s farbou karosérie. Táto metóda je najdrahšia a časovo najnáročnejšia, ale umožňuje opraviť aj vážne poškodenia karosérie.

Predchádzanie preliačinám

  • Parkovanie: Parkujte svoje auto na bezpečných miestach s nízkym rizikom poškodenia, napríklad v garáži alebo na stráženom parkovisku. Vyhnite sa parkovaniu pod stromami, kde hrozí pád konárov, a v blízkosti rušných ciest, kde je vysoká pravdepodobnosť odletujúcich kamienkov.
  • Opatrnosť: Pri cúvaní a manévrovaní v stiesnených priestoroch buďte maximálne opatrní. Používajte spätné zrkadlá a parkovacie senzory, ak ich máte.
  • Ochranné prvky: Nainštalujte si parkovacie senzory, kamerový systém, či ochranné lišty na nárazníky a dvere. Tieto prvky vám pomôžu predísť nehodám a minimalizovať riziko poškodenia karosérie.
  • Údržba: Pravidelne kontrolujte karosériu auta a včas opravte aj menšie preliačiny. Včasná oprava zabráni zhoršeniu poškodenia a zníži náklady na opravu.
ako opraviť preliačinu na aute

Tipy pre čitateľov

  • Výber servisu: Ak si nie ste istí, akú metódu opravy preliačin zvoliť, obráťte sa na autorizovaný servis. Pred opravou si vyžiadajte cenovú ponuku a informujte sa o záruke na opravu.
  • Poistenie: Preliačiny na aute kryje havarijné poistenie. Ak máte havarijné poistenie, môžete sa obrátiť na poisťovňu a požiadať o preplatenie opravy.
  • Domáce opravy: Existujú aj súpravy na opravu preliačin, ktoré si môžete kúpiť a použiť na opravu malých preliačin doma. Tieto súpravy sú obvykle cenovo dostupné a ľahko sa používajú, ale nie sú vhodné na opravu veľkých alebo zložitých preliačin.
  • Výber metódy opravy: Pri výbere metódy opravy preliačiny zvážte veľkosť a závažnosť preliačiny, vaše skúsenosti a dostupný rozpočet. Pre optimálny výsledok a zachovanie hodnoty auta sa odporúča obrátiť sa na profesionálny servis.

Preliačiny na aute sú nepríjemným problémom, ale existuje viacero efektívnych metód na ich opravu a prevenciu. Včasná oprava a dodržiavanie preventívnych opatrení vám pomôžu udržať vaše auto v dobrom stave a chrániť jeho hodnotu.