palacinky s karamelom
Recepty

Palacinky plnené karamelom a jablkami

Príprava chutných palaciniek plnených karamelom a jablkami je skvelou voľbou na sladkú pochúťku, ktorá poteší všetkých členov rodiny. Tento recept kombinuje jemné a nadýchané palacinky s lahodnou plnkou z karamelizovaných jabĺk, čím vytvoríte dezert, ktorému sa jednoducho nedá odolať. Poďme si ukázať, ako túto delikatesu pripraviť krok za krokom.

Ingrediencie na palacinky

  • 2 vajcia
  • 500 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • Štipka soli
  • Olej alebo maslo na pečenie

Ingrediencie na karamelovo-jablkovú plnku

  • 4 stredne veľké jablká (najlepšie kyslé)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 100 ml smotany na šľahanie (33 % tuku)
  • Škorica podľa chuti

Postup prípravy palaciniek a plnky

1. Príprava palaciniek

Začnite prípravou cesta na palacinky. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom, štipkou soli a polovicou mlieka. Postupne pridávajte múku a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Keď je cesto hladké, pridajte zvyšok mlieka a dobre premiešajte. Konzistencia cesta by mala byť tekutá, ale nie príliš riedka. Ak je cesto príliš husté, môžete pridať trochu viac mlieka.

Panvicu si rozohrejte na strednom ohni a jemne potrite olejom alebo maslom. Nalejte malé množstvo cesta na panvicu a krúživými pohybmi ju rozlejte, aby sa vytvorila tenká vrstva. Palacinku opekajte z každej strany približne 1-2 minúty, kým nezíska zlatohnedú farbu. Pokračujte, až kým nespotrebujete všetko cesto, pričom palacinky ukladajte na seba, aby zostali teplé.

2. Karamelizácia jabĺk

Teraz prejdite k príprave plnky. Jablká umyte, olúpte a nakrájajte na tenké plátky alebo menšie kocky, podľa vašich preferencií. Na panvici roztopte maslo a pridajte cukor. Miešajte na strednom ohni, kým sa cukor nerozpustí a nezačne karamelizovať, pričom získava jemne zlatú farbu. Potom pridajte nakrájané jablká a miešajte, aby sa obalili karamelom. Jablká varte približne 5-7 minút, kým zmäknú, ale stále si zachovajú tvar.

Na záver pridajte štipku škorice a smotanu na šľahanie. Smotana dodá plnke jemnosť a krásne prepojí všetky chute. Všetko dobre premiešajte a nechajte zmes ešte chvíľu variť, kým sa karamelová omáčka pekne zahustí.

3. Plnenie a podávanie

Palacinky si pripravte na plochu, kam ich budete plniť. Na každú palacinku naneste približne 1-2 lyžice karamelovo-jablkovej plnky, rovnomerne ju rozotrite a palacinku zrolujte. Ak máte chuť na väčšiu sladkosť, môžete palacinky ešte poliať zvyšnou karamelovou omáčkou alebo pridať kopček šľahačky.

Ak chcete dezert povýšiť na vyššiu úroveň, môžete palacinky ozdobiť kúskami čerstvého ovocia alebo posypať práškovým cukrom. Pre extra gurmánsky zážitok pridajte na vrch pár lístkov mäty alebo pokvapkajte palacinky trochou vanilkovej omáčky.

palacinky na taniery

Foto: Freepik

Tipy a triky

  • Voľba jabĺk: Pre výraznejšiu chuť odporúčame použiť kyslejšie odrody jabĺk. Tieto jablká sa počas karamelizácie nádherne zjemnia a vyvážia sladkosť karamelu.
  • Škorica: Pridanie škorice do plnky je voliteľné, ale výrazne to zvýrazní chuť jabĺk a karamelu. Môžete tiež vyskúšať pridať trochu vanilkového extraktu pre jemnú vôňu.
  • Bezlepková verzia: Ak preferujete bezlepkovú stravu, môžete klasickú múku nahradiť bezlepkovou alternatívou. Cesto si zachová svoju štruktúru a chuť, aj keď použijete napríklad ryžovú alebo mandľovú múku.
  • Karamelová omáčka: Ak máte radi viac karamelu, pripravte si dvojitú dávku karamelovej omáčky. Jednu časť použijete na plnenie a druhou môžete palacinky poliať pri servírovaní.

Na záver

Palacinky plnené karamelom a jablkami sú dezert, ktorý nadchne každého milovníka sladkých jedál. Tento recept kombinuje jemnosť palaciniek s bohatou chuťou karamelu a šťavnatých jabĺk. Navyše, jeho príprava nie je zložitá a zvládne ju každý z vás, aj keď nemáte veľa skúseností s varením. Dobrú chuť!

Ilustračný obrázok: Freepik