čo variť pre celú rodinu na večeru
Recepty,Večera

Čo variť pre celú rodinu počas celého týždňa

Rodinné večere sú dôležitým časom, kedy sa všetci môžu stretnúť, podeliť sa o svoje zážitky a užiť si spoločné chvíle pri chutnom jedle. V tomto článku vám ponúkame nápady na večere pre každý deň týždňa, ktoré sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu.

Pondelok: Špagety s paradajkovou omáčkou a mletým mäsom

Ingrediencie:

  • 500g špagiet
  • 400g mletého mäsa (hovädzie alebo kuracie)
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 800g konzervovaných paradajok v šťave
  • 2 PL olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie, bazalka

Postup:

  1. V hrnci na stredne vysokom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, restujte do zlatista.
  2. Pridajte mleté mäso a restujte, kým nie je úplne hnedé. Ochutnajte soľou a korením.
  3. Pridajte konzervované paradajky, znížte teplotu a nechajte pomaly variť asi 20 minút. Občas premiešajte.
  4. Medzitým uvaríte špagety podľa návodu na obale. Scedíte.
  5. Podávajte špagety s horúcou omáčkou a posypte čerstvou bazalkou.

Utorok: Zapekaná brokolica a karfiol s quinoou

Ingrediencie:

  • 1 hlávka brokolice, rozdelená na ružičky
  • 1 hlávka karfiolu, rozdelená na ružičky
  • 200g quinoy
  • 200g strúhaného syra (mozzarella alebo cheddar)
  • 2 PL olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 200°C. Quinoou uvaríte podľa návodu na obale.
  2. Brokolicu a karfiol zmiešajte s olivovým olejom, soľou a korením. Rozložte na plech a pečte 20 minút, kým nezmäknú.
  3. V miske zmiešajte upečenú zeleninu s quinoou a polovicou syra. Premiestnite do zapekacej misy.
  4. Posypte zvyšným syrom a pečte ďalších 15 minút, kým syr nezhnedne.
  5. Podávajte teplé.

Streda: Kuracie curry s ryžou

Ingrediencie:

  • 500g kuracích pŕs, nakrájaných na kúsky
  • 2 PL curry prášku
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 400ml kokosového mlieka
  • 200g ryže
  • 2 PL olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. V hrnci na stredne vysokom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak, restujte do zlatista.
  2. Pridajte kuracie kúsky, curry prášok, soľ a korenie. Restujte, kým kuracie nie je z každej strany zlaté.
  3. Pridajte kokosové mlieko, znížte teplotu a nechajte pomaly variť 20 minút.
  4. Medzitým uvaríte ryžu podľa návodu na obale.
  5. Podávajte kuracie curry s ryžou.

Štvrtok: Losos pečený s medovo-horčicovou glazúrou a pečenými zemiakmi

Ingrediencie:

  • 4 lososové filety
  • 2 PL medu
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 500g malých zemiakov, na polovicu
  • 2 PL olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 200°C. Zemiaky zmiešajte s olivovým olejom, soľou a korením. Rozložte na plech a pečte 20 minút.
  2. Med zmiešajte s horčicou. Lososové filety potrite touto zmesou.
  3. Pridajte losos k zemiakom na plech a pečte spolu ďalších 12-15 minút.
  4. Podávajte lososa s pečenými zemiakmi.

Piatok: Domáca pizza s rôznymi oblohami

Ingrediencie:

  • Pizza cesto (kúpené alebo domáce)
  • Paradajkový pretlak
  • Mozzarella, strúhaná
  • Obľúbené oblohy: šunka, saláma, čerstvá zelenina, olivy, atď.

Postup:

  1. Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu. Cesto na pizzu rozvaľkajte na plech pokrytý papierom na pečenie.
  2. Cesto potrite paradajkovým pretlakom. Posypte mozzarellou a obložte podľa chuti.
  3. Pečte 10-15 minút, kým cesto nezhnedne a syr nezačne bublať.
  4. Podávajte horúce s obľúbenými oblohami.

Sobota: Mexické tacos s kuracím mäsom a guacamole

Ingrediencie:

  • 500g kuracích pŕs, nakrájaných na kúsky
  • Tacos obaly
  • 2 avokáda
  • 1 limetka, šťava
  • Čerstvá koriander, nakrájaná
  • Čerstvá zelenina na plnku: červená paprika, šalát, rajčiny
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Kuracie kúsky ochutnajte soľou, korením a opečte na panvici do zlatista.
  2. Avokádo rozmačkajte vidličkou, pridajte šťavu z limetky, soľ a koriander. Dobrе zmiešajte na guacamole.
  3. Tacos obaly naplňte kuracím mäsom, guacamole a čerstvou zeleninou.
  4. Podávajte ihneď.

Nedeľa: Pečené kurča s bylinkami a zemiaková kaša

Ingrediencie:

  • 1 celé kurča
  • 1 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných
  • 50g masla
  • 100ml mlieka
  • Čerstvé bylinky (rozmarín, tymián)
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Kurča umyte, osušte, potrite maslom, soľou, korením a bylinkami. Pečte v rúre predhriatej na 180°C asi 1 hodinu a 30 minút, alebo kým nie je dokonale upečené.
  2. Zemiaky uvaríte v osolenej vode do mäkka. Scedíte, pridáte maslo, mlieko, soľ a korenie a urobíte kašu.
  3. Podávajte pečené kurča s zemiakovou kašou.
tanier a príbory na večeru

Tieto recepty ponúkajú rôznorodú paletu chutí a sú navrhnuté tak, aby vyhovovali rôznym vekovým skupinám a preferenciám. Užite si prípravu a spoločné chvíle pri večeri!