Rodinné večere sú dôležitým časom, kedy sa všetci môžu stretnúť, podeliť sa o svoje zážitky a užiť si spoločné chvíle pri chutnom jedle. V tomto článku vám ponúkame nápady na večere pre každý deň týždňa, ktoré sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu.
Pondelok: Špagety s paradajkovou omáčkou a mletým mäsom
Ingrediencie:
- 500g špagiet
- 400g mletého mäsa (hovädzie alebo kuracie)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 800g konzervovaných paradajok v šťave
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie, bazalka
Postup:
- V hrnci na stredne vysokom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, restujte do zlatista.
- Pridajte mleté mäso a restujte, kým nie je úplne hnedé. Ochutnajte soľou a korením.
- Pridajte konzervované paradajky, znížte teplotu a nechajte pomaly variť asi 20 minút. Občas premiešajte.
- Medzitým uvaríte špagety podľa návodu na obale. Scedíte.
- Podávajte špagety s horúcou omáčkou a posypte čerstvou bazalkou.
Utorok: Zapekaná brokolica a karfiol s quinoou
Ingrediencie:
- 1 hlávka brokolice, rozdelená na ružičky
- 1 hlávka karfiolu, rozdelená na ružičky
- 200g quinoy
- 200g strúhaného syra (mozzarella alebo cheddar)
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Rúru predhrejte na 200°C. Quinoou uvaríte podľa návodu na obale.
- Brokolicu a karfiol zmiešajte s olivovým olejom, soľou a korením. Rozložte na plech a pečte 20 minút, kým nezmäknú.
- V miske zmiešajte upečenú zeleninu s quinoou a polovicou syra. Premiestnite do zapekacej misy.
- Posypte zvyšným syrom a pečte ďalších 15 minút, kým syr nezhnedne.
- Podávajte teplé.
Streda: Kuracie curry s ryžou
Ingrediencie:
- 500g kuracích pŕs, nakrájaných na kúsky
- 2 PL curry prášku
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 400ml kokosového mlieka
- 200g ryže
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- V hrnci na stredne vysokom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak, restujte do zlatista.
- Pridajte kuracie kúsky, curry prášok, soľ a korenie. Restujte, kým kuracie nie je z každej strany zlaté.
- Pridajte kokosové mlieko, znížte teplotu a nechajte pomaly variť 20 minút.
- Medzitým uvaríte ryžu podľa návodu na obale.
- Podávajte kuracie curry s ryžou.
Štvrtok: Losos pečený s medovo-horčicovou glazúrou a pečenými zemiakmi
Ingrediencie:
- 4 lososové filety
- 2 PL medu
- 1 PL dijonskej horčice
- 500g malých zemiakov, na polovicu
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Rúru predhrejte na 200°C. Zemiaky zmiešajte s olivovým olejom, soľou a korením. Rozložte na plech a pečte 20 minút.
- Med zmiešajte s horčicou. Lososové filety potrite touto zmesou.
- Pridajte losos k zemiakom na plech a pečte spolu ďalších 12-15 minút.
- Podávajte lososa s pečenými zemiakmi.
Piatok: Domáca pizza s rôznymi oblohami
Ingrediencie:
- Pizza cesto (kúpené alebo domáce)
- Paradajkový pretlak
- Mozzarella, strúhaná
- Obľúbené oblohy: šunka, saláma, čerstvá zelenina, olivy, atď.
Postup:
- Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu. Cesto na pizzu rozvaľkajte na plech pokrytý papierom na pečenie.
- Cesto potrite paradajkovým pretlakom. Posypte mozzarellou a obložte podľa chuti.
- Pečte 10-15 minút, kým cesto nezhnedne a syr nezačne bublať.
- Podávajte horúce s obľúbenými oblohami.
Sobota: Mexické tacos s kuracím mäsom a guacamole
Ingrediencie:
- 500g kuracích pŕs, nakrájaných na kúsky
- Tacos obaly
- 2 avokáda
- 1 limetka, šťava
- Čerstvá koriander, nakrájaná
- Čerstvá zelenina na plnku: červená paprika, šalát, rajčiny
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Kuracie kúsky ochutnajte soľou, korením a opečte na panvici do zlatista.
- Avokádo rozmačkajte vidličkou, pridajte šťavu z limetky, soľ a koriander. Dobrе zmiešajte na guacamole.
- Tacos obaly naplňte kuracím mäsom, guacamole a čerstvou zeleninou.
- Podávajte ihneď.
Nedeľa: Pečené kurča s bylinkami a zemiaková kaša
Ingrediencie:
- 1 celé kurča
- 1 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných
- 50g masla
- 100ml mlieka
- Čerstvé bylinky (rozmarín, tymián)
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Kurča umyte, osušte, potrite maslom, soľou, korením a bylinkami. Pečte v rúre predhriatej na 180°C asi 1 hodinu a 30 minút, alebo kým nie je dokonale upečené.
- Zemiaky uvaríte v osolenej vode do mäkka. Scedíte, pridáte maslo, mlieko, soľ a korenie a urobíte kašu.
- Podávajte pečené kurča s zemiakovou kašou.
Tieto recepty ponúkajú rôznorodú paletu chutí a sú navrhnuté tak, aby vyhovovali rôznym vekovým skupinám a preferenciám. Užite si prípravu a spoločné chvíle pri večeri!