Ak hľadáte nápad na chutný a sýty obed či večeru, slané palacinky s hubami a špenátom sú tou správnou voľbou. Táto lahodná kombinácia jemných palaciniek, aromatických húb a čerstvého špenátu poteší nielen vegetariánov, ale aj všetkých milovníkov dobrého jedla. Príprava nie je zložitá a výsledok stojí za to. Nasledujte tento podrobný recept a pripravte si doma túto delikatesu, ktorú ocení celá rodina.
Ingrediencie (pre 4 osoby)
Na palacinky:
- 200 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 400 ml mlieka
- Štipka soli
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja do cesta
- Trochu oleja na pečenie
Na plnku:
- 300 g čerstvých húb (šampiňóny, hlivy alebo lesné huby podľa sezóny)
- 200 g čerstvého špenátu (môže byť aj mrazený, ale čerstvý je lepší)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 ml smotany na varenie (12% alebo 18%)
- 100 g strúhaného syra (ementál, čedar alebo iný obľúbený syr)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja na smaženie
Postup
1. Príprava palacinkového cesta
Do veľkej misy preosejte hladkú múku, aby ste odstránili prípadné hrudky a zabezpečili nadýchanejšie cesto. Pridajte štipku soli a premiešajte. Uprostred múky vytvorte jamku a rozbite do nej vajcia. Začnite metličkou miešať od stredu a postupne prilievajte mlieko. Pridajte polievkovú lyžicu rastlinného oleja, ktorá zabezpečí pružnosť cesta a palacinky sa nebudú lepiť. Miešajte, kým nezískate hladké cesto bez hrudiek. Nechajte cesto odpočívať aspoň 15-20 minút, aby múka nasiakla tekutinu a cesto získalo správnu konzistenciu.
2. Príprava plnky
Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak prelisujte alebo nakrájajte na jemno. Huby očistite vlhkou utierkou (neumývajte ich pod tečúcou vodou, aby nenasali príliš veľa vody) a nakrájajte na tenké plátky. Špenát dôkladne umyte a nechajte odkvapkať. Ak používate väčšie listy, môžete ich nakrájať na menšie kúsky.
3. Smaženie plnky
V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu a smažte ju do sklovita, približne 5 minút. Potom pridajte cesnak a smažte ešte minútu, aby sa uvoľnila jeho aróma.
- Pridajte huby do panvice a zvýšte mierne teplotu. Smažte ich približne 10 minút, kým nepustia šťavu a tá sa neodparí. Huby by mali byť mäkké a zlatisté.
- Pridajte špenát do panvice. Ak používate čerstvý, miešajte ho, kým nezvädne, čo trvá približne 2-3 minúty. Ak používate mrazený špenát, pridajte ho a nechajte ho rozmraziť a zohriať.
- Zalejte zmes smotanou na varenie. Priveďte k varu a potom znížte teplotu. Ochutnajte a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej preferencie. Nechajte zmes variť na miernom ohni, kým mierne nezhustne, približne 5 minút. Odstavte z ohňa a nechajte trochu vychladnúť.
4. Pečenie palaciniek
Na nepriľnavú panvicu kvapnite trošku oleja a rozohrejte ju na strednom ohni. Naberačkou nalejte časť cesta a krúživým pohybom panvice ho rovnomerne rozotrite po celej ploche. Palacinku pečte približne 2 minúty z jednej strany, kým sa nezačne oddeľovať od okrajov a spodná strana nie je zlatistá. Otočte palacinku a pečte ďalšiu minútu z druhej strany. Hotové palacinky ukladajte na tanier a prikryte utierkou, aby zostali teplé.
5. Plnenie palaciniek
Na stred každej palacinky naneste 2-3 polievkové lyžice hubovo-špenátovej plnky. Posypte ju strúhaným syrom. Palacinky zrolujte do rolky alebo preložte na polovicu a potom ešte raz na trojuholník.
6. Zapekanie (voliteľné)
Ak chcete palacinky podávať teplé a s roztopeným syrom, predhrejte rúru na 180 °C. Uložte naplnené palacinky vedľa seba do zapekacej misy, posypte zvyškom syra a zapekajte približne 10-15 minút, kým sa syr neroztopí a nezačne zlatistieť.
Foto: Freepik
Tipy a variácie
- Pridanie byliniek: Do plnky môžete pridať nasekané čerstvé bylinky ako petržlenová vňať, tymian alebo bazalku pre ešte intenzívnejšiu chuť.
- Bezlepková verzia: Ak máte intoleranciu na lepok, môžete použiť bezlepkovú múku alebo pohánkovú múku na prípravu palaciniek.
- Obohatenie plnky: Pre zvýšenie bielkovín pridajte do plnky uvarenú šošovicu alebo cizrnu.
- Omáčka navyše: Pre ešte bohatšiu chuť môžete palacinky podávať s jemnou syrovou alebo smotanovou omáčkou.
- Pikantná verzia: Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte do plnky trochu chilli alebo štipľavú papriku.
- Skladovanie: Ak vám zostanú palacinky, môžete ich uchovať v chladničke a prihriať na panvici alebo v rúre nasledujúci deň.
- Servírovanie: Palacinky podávajte s čerstvým zeleninovým šalátom, ktorý osvieži a doplní jedlo.
Nutričné informácie
Táto kombinácia poskytuje vyvážený pomer sacharidov, bielkovín a tukov. Špenát je bohatý na železo, vitamín K a antioxidanty. Huby obsahujú vitamíny skupiny B a sú dobrým zdrojom vlákniny. Vajíčka a syr dodajú potrebné bielkoviny a vápnik.
Zhrnutie
Slané palacinky s hubami a špenátom sú skvelým spôsobom, ako si spestriť jedálniček a potešiť chuťové bunky celej rodiny. Jedlo je nielen chutné, ale aj výživné a plné vitamínov a minerálov, ktoré vaše telo ocení. Ak hľadáte spôsob, ako zapôsobiť na svojich blízkych alebo hostí niečím originálnym a lahodným, tento recept je tou správnou voľbou. Neváhajte experimentovať aj s inými náplňami a prispôsobte si ho podľa vlastnej chuti. Veríme, že si tento recept obľúbite a stane sa stálicou vo vašej kuchyni. Nech sa vám varenie darí a prajeme vám dobrú chuť!
Ilustračný obrázok: Shutterstock