turecká káva
Nápoje,Recepty

Zamilujte sa do tureckej kávy: História, prípravy a druhy

Turecká káva, s jej dlhou históriou a tradíciou, je oveľa viac než len obyčajný teplý nápoj. Vedeli ste, že tradičná príprava tureckej kávy bola dokonca v roku 2013 zaradená do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO? Ak ste teda nad šálkou tureckej kávy doteraz ohŕňali nosom, možno je čas dať jej druhú šancu.

Turecká káva a jej príprava

Turecká káva nie je len o kvalitných kávových zrnách (najčastejšie ide o odrodu Arabica), ktoré si zakúpite v pražiarni, ale predovšetkým o rituáli prípravy. Kľúčom je jemné mletie, ktoré zabezpečí plnú chuť nápoja a následné varenie v tradičnej medenej nádobe zvanej džezva s presne stanoveným postupom.

Do džezvy sa naleje studená voda, káva (na jednu šálku pripadá cca 60-70 ml vody a 7-10 g kávy) a cukor, ak si želáte sladkastú chuť (pridáva sa iba na začiatku). Nasleduje pomalé varenie, aby sa vytvorila pena. Tá sa ešte pred bodom varu odoberie lyžičkou a pridá do pripravenej šálky. Potom sa pokračuje vo varení, pričom pre intenzívnejšia chuť a hustejšiu kávu sa môže tento proces niekoľkokrát opakovať.

Výsledný nápoj sa nechá usadiť, aby sa dosiahla dokonalá konzistencia a nezameniteľná chuť, káva sa nemieša.

Turecká káva ako symbol prestíže

V našich končinách si potrpíme skôr na pravé talianske espresso alebo jemnejšie mliečne kávy, kvalitnú tureckú kávu podceňujeme. Turecká káva, ktorá sa do Istanbulu dostala v roku 1555, sa pritom stala neoddeliteľnou súčasťou Osmanského dvora. V 17. storočí jej popularita stúpla natoľko, že ju sultáni pili z vlastných, špeciálne pripravených šálok. Navyše, staré tradície, ako je napríklad preverovanie/testovanie nevesty prípravou kávy, pretrvávajú dodnes.

Tradičný základ s modernými obmenami

Hoci sa turecká káva tradične pripravuje v džezve, existujú variácie, ktoré ju obohacujú.

  • Mirra ponúka silný a intenzívny zážitok. Intenzitu jej dodáva dvojité praženie, hrubé mletie a vyvažuje ju pridaný kardamón a iné korenie. Príprava na horúcom piesku pod otvoreným plameňom umocňuje autentickú chuť.
  • Káva Dibek je naopak jemnejšou alternatívou klasickej tureckej kávy, je hustejšia a krémovejšia.
  • Menengiç káva je zase jedinečná tým, že sa nepripravuje z kávových zŕn, ale zo semien stromu Pistacie terebintovej. Aj keď sa pripravuje tradičným spôsobom, rovnako ako káva, neobsahuje kofeín a vyznačuje sa ovocným chuťovým profilom.

Zdroj foto: Yulia Furman / Adobestock.com


Sponzorovaný článok