S príchodom zimy sa mení aj náš vzťah k teplým nápojom. Jeseň a zima sú obdobia, keď sa zabalení do teplej deky a s hrnčekom v ruke túlime čo najbližšie k teplu kozuba či svojej drahej polovičke. Skúste naše recepty na nápoje, ktoré nielen zahrejú, ale vám predvedú chute a vône z celého sveta.
Nápoje, ktoré zahrejú. V čom je ich sila?
Horúce nápoje sú tou správnou cestou, ako sa zahriať a zároveň si pochutiť. Ich účinnosť spočíva v troch hlavných ingredienciách: kombinácii tepla, aromatických bylín a korenín. Teplota je, samozrejme, základným atribútom horúceho nápoja. Ak už zlyhá chuť, aspoň to teplo nám zostane. Káva, čaj, víno alebo horúce mlieko tvoria základ pre množstvo horúcich nápojov.
Koreniny a byliny
Škorica: má zahrievací efekt a nápojom pridáva sladkú, aromatickú chuť.
Klinčeky: Ich pikantná chuť pridáva nápojom hĺbku a bohatosť.
Kardamóm: Má hrejivý účinok a dodáva nápojom exotickú chuť.
Zázvor: Jeho ostrá chuť je nielen zahrievajúca, ale má aj antioxidačné vlastnosti.
Muškátový oriešok: Hrejivá chuť, ktorá sa hodí najmä do mliečnych nápojov.
Vanilka: Sladkosť a jemnosť, ktorú pozná každý.
Citrusové plody: Čerstvé plátky citróna alebo pomaranča dodajú nápoju osviežujúci a zároveň hrejivý nádych.
Med a sirupy: Nielenže pridajú sladkosť, ale med obsahuje navyše aj zložku, ktorá dokáže pomôcť pri zahrievaní tela.
Alkohol: Mnohé horúce a zahrievacie nápoje obsahujú alkohol. Ten v tomto prípade rozširuje cievy a zlepšuje prekrvenie, čo zvyšuje pocit tepla. Víno, whisky alebo brandy patria medzi tie druhy, po ktorých siahame najčastejšie.
Tekvica a jablko: A nakoniec tieto sezónne ingrediencie, ktoré dodajú nápoju sladkosť a charakteristickú chuť jesene.
Výber ingrediencií je veľmi individuálny a závisí od osobných preferencií a kultúrnych tradícií. Experimentujte s rôznymi kombináciami a určite si nájdete svoj obľúbený horúci nápoj.
A tu je niekoľko tipov.
Alkoholické miešané nápoje
Horúce jablkové brandy
1 šálka jablkový cider
50 ml brandy
štipka škorice a klinčekov
Postup: Zohrejte jablkový cider, pridajte brandy a dochuťte škoricou a mletými klinčekmi.
Teplý rum s medom
1 šálka teplého mlieka
50 ml tmavého rumu
1 polievková lyžica medu
Postup: Zohrejte mlieko, pridajte rum a med. Premiešať a piť ešte horúce.
Nealkoholické miešané nápoje
Horúci čokoládový Marshmallow nápoj
1 šálka teplého mlieka
2 PL kakaa
Marshmallow na ozdobenie
Postup: Zohrejte mlieko, pridajte kakao a dobre premiešajte. Ešte do horúceho nápoja pridajte navrch Marshmallow a už si len vychutnávajte.
Teplý citrusový nápoj
1 šálka pomarančového džúsu
šťava z 1 citróna
1 PL medu (podľa chuti)
plátky čerstvého zázvoru (voliteľné)
korenie, napríklad škoricová palička (voliteľné)
Postup: Pomarančový džús zohrejte, pridajte citrónovú šťavu, paličku škorice, plátky zázvoru a doslaďte medom. Tento nápoj je nielen chutný, ale aj plný vitamínov.
A teraz niečo pre tých, ktorí milujú rôzne ochutené mliečne nápoje, či už latté, alebo horúcu čokoládu. Práve tu sa nám núka toľko možností, ako experimentovať s koreniami, likérmi, rôznymi pochutinami a pripraviť si tak nápoj, ktorý nás neraz nielen zahreje, ale aj prekvapí. My sme vybrali takúto delikatesu.
Pikantné tekvicové latté
Na pikantné tekvicové latté je treba si pripraviť tekvicové pyré. A to tak, že očistenú a pokrájanú tekvicu pečieme aspoň 30 min. v rúre a následne ju dohladka rozmixujeme. V druhom kroku si zmiešame vlastné tekvicové korenie:
3 lyžičky škorice
2 lyžičky mletého zázvoru
1 lyžička mletého muškátového orieška
1 lyžička mletého klinčeka
1 lyžička mletého nového korenia
A poďme k príprave nášho tekvicového latté. V kávovare si pripravíme jedno espreso a pomocou parnej trysky si našľaháme mlieko. Na dno väčšieho pohára vložíme 1 lyžicu tekvicového pyré, osladíme javorovým sirupom alebo medom, pridáme zmes korenia, vanilku a espreso. Ak máte radi pikantné, môžete pridať trochu čili vločiek. Všetko dôkladne premiešame. Navrch dolejeme našľahané mlieko, posypeme nastrúhanou čokoládou a už len vychutnávame.
Tak čo hovoríte, takto sa dá zniesť aj zima za oknom, však?