užívanie si teplého nápoja
Nápoje,Recepty

Chutné teplé nápoje pre chladné zimné večery

S príchodom zimy sa mení aj náš vzťah k teplým nápojom. Jeseň a zima sú obdobia, keď sa zabalení do teplej deky a s hrnčekom v ruke túlime čo najbližšie k teplu kozuba či svojej drahej polovičke. Skúste naše recepty na nápoje, ktoré nielen zahrejú, ale vám predvedú chute a vône z celého sveta.

Nápoje, ktoré zahrejú. V čom je ich sila?

Horúce nápoje sú tou správnou cestou, ako sa zahriať a zároveň si pochutiť. Ich účinnosť spočíva v troch hlavných ingredienciách: kombinácii tepla, aromatických bylín a korenín. Teplota je, samozrejme, základným atribútom horúceho nápoja. Ak už zlyhá chuť, aspoň to teplo nám zostane. Káva, čaj, víno alebo horúce mlieko tvoria základ pre množstvo horúcich nápojov.

Koreniny a byliny

Škorica: má zahrievací efekt a nápojom pridáva sladkú, aromatickú chuť.

Klinčeky: Ich pikantná chuť pridáva nápojom hĺbku a bohatosť.

Kardamóm: Má hrejivý účinok a dodáva nápojom exotickú chuť.

Zázvor: Jeho ostrá chuť je nielen zahrievajúca, ale má aj antioxidačné vlastnosti.

Muškátový oriešok: Hrejivá chuť, ktorá sa hodí najmä do mliečnych nápojov.

Vanilka: Sladkosť a jemnosť, ktorú pozná každý.

Citrusové plody: Čerstvé plátky citróna alebo pomaranča dodajú nápoju osviežujúci a zároveň hrejivý nádych.

Med a sirupy: Nielenže pridajú sladkosť, ale med obsahuje navyše aj zložku, ktorá dokáže pomôcť pri zahrievaní tela.

Alkohol: Mnohé horúce a zahrievacie nápoje obsahujú alkohol. Ten v tomto prípade rozširuje cievy a zlepšuje prekrvenie, čo zvyšuje pocit tepla. Víno, whisky alebo brandy patria medzi tie druhy, po ktorých siahame najčastejšie.

Tekvica a jablko: A nakoniec tieto sezónne ingrediencie, ktoré dodajú nápoju sladkosť a charakteristickú chuť jesene.

Výber ingrediencií je veľmi individuálny a závisí od osobných preferencií a kultúrnych tradícií. Experimentujte s rôznymi kombináciami a určite si nájdete svoj obľúbený horúci nápoj.

A tu je niekoľko tipov.

horúci alkoholický nápoj

Alkoholické miešané nápoje

Horúce jablkové brandy

1 šálka jablkový cider

50 ml brandy

štipka škorice a klinčekov

Postup: Zohrejte jablkový cider, pridajte brandy a dochuťte škoricou a mletými  klinčekmi.

Teplý rum s medom

1 šálka teplého mlieka

50 ml tmavého rumu

1 polievková lyžica medu

Postup: Zohrejte mlieko, pridajte rum a med. Premiešať a piť ešte horúce.

Nealkoholické miešané nápoje

Horúci čokoládový Marshmallow nápoj

1 šálka teplého mlieka

2 PL kakaa

Marshmallow na ozdobenie

Postup: Zohrejte mlieko, pridajte kakao a dobre premiešajte. Ešte do horúceho nápoja pridajte navrch Marshmallow a už si len vychutnávajte.

Teplý citrusový nápoj

1 šálka pomarančového džúsu

šťava z 1 citróna

1 PL medu (podľa chuti)

plátky čerstvého zázvoru (voliteľné)

korenie, napríklad škoricová palička (voliteľné)

Postup: Pomarančový džús zohrejte, pridajte citrónovú šťavu, paličku škorice, plátky zázvoru a doslaďte medom. Tento nápoj je nielen chutný, ale aj plný vitamínov.

A teraz niečo pre tých, ktorí milujú rôzne ochutené mliečne nápoje, či už latté, alebo horúcu čokoládu. Práve tu sa nám núka toľko možností, ako experimentovať s koreniami, likérmi, rôznymi pochutinami a pripraviť si tak nápoj, ktorý nás neraz nielen zahreje, ale aj prekvapí. My sme vybrali takúto delikatesu.

vianočné varené víno

Pikantné tekvicové latté 

Na pikantné tekvicové latté je treba si pripraviť tekvicové pyré. A to tak, že očistenú a pokrájanú tekvicu pečieme aspoň 30 min. v rúre a následne ju dohladka rozmixujeme. V druhom kroku si zmiešame vlastné tekvicové korenie:

3 lyžičky škorice

2 lyžičky mletého zázvoru

1 lyžička mletého muškátového orieška

1 lyžička mletého klinčeka

1 lyžička mletého nového korenia

A poďme k príprave nášho tekvicového latté. V kávovare si pripravíme jedno espreso a pomocou parnej trysky si našľaháme mlieko. Na dno väčšieho pohára vložíme 1 lyžicu tekvicového pyré, osladíme javorovým sirupom alebo medom, pridáme zmes korenia, vanilku a espreso. Ak máte radi pikantné, môžete pridať trochu čili vločiek. Všetko dôkladne premiešame. Navrch dolejeme našľahané mlieko, posypeme nastrúhanou čokoládou a už len vychutnávame.

Tak čo hovoríte, takto sa dá zniesť aj zima za oknom, však?