čo na obed
Obed,Recepty

Čo na obed? Inšpirácia pre rýchle a chutné jedlá

Hľadáte inšpiráciu na chutný a rýchly obed? Neviete, čo uvariť, aby ste zasýtili celú rodinu a zároveň nechcete stráviť hodiny v kuchyni? Máme pre vás riešenie! V tomto článku vám predstavíme množstvo nápadov na jednoduché a chutné obedy, ktoré zvládnete pripraviť aj v časovej tiesni.

Rýchle a jednoduché recepty

Šťavnaté fašírky s prílohou

Fašírky sú obľúbeným jedlom mnohých domácností. Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 500g mletého mäsa (môžete použiť mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 vajce
  • 1 menšiu cibuľu, najemno nasekanú
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 100g strúhanky
  • Soľ, čierne korenie, mleté rascu podľa chuti
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  1. V miske zmiešajte mleté mäso s vajcom, cibuľou, cesnakom a strúhankou.
  2. Pridajte korenie a dobre premiešajte.
  3. Z masy vytvarujte placky.
  4. Na panvici rozohrejte olej a fašírky opečte z oboch strán do zlatista (približne 5-7 minút z každej strany).

Ako prílohu môžete pripraviť zemiakové pyré. Zemiaky uvarte, sceďte a roztlačte s maslom a mliekom. Dochuťte soľou a muškátovým orieškom. K fašírkam a pyré pridajte čerstvý šalát alebo dusený hrášok pre vyvážené jedlo.

Špagety aglio olio e peperoncino

Toto jednoduché talianske jedlo je hotové za menej ako 20 minút. Budete potrebovať:

  • 400g špagiet
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 1-2 sušené čili papričky (podľa chuti)
  • 60ml extra panenského olivového oleja
  • Soľ
  • Petržlenovú vňať na ozdobu

Postup:

  1. Uvarte špagety v osolenej vode podľa návodu na obale.
  2. Medzitým na panvici zohrejte olivový olej.
  3. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a rozdrvené čili papričky.
  4. Opražte na miernom ohni, kým cesnak nezačne zlatnúť.
  5. Uvarené a scedené špagety pridajte do panvice k oleju s cesnakom a čili.
  6. Dobre premiešajte a podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Toto jedlo je skvelé samo o sebe, ale môžete ho doplniť o grilovanú zeleninu alebo kúsky grilovaného kuracieho mäsa pre výdatnejší obed.

Cuketové placky

Cuketové placky sú ľahké a chutné. Na ich prípravu potrebujete:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 vajce
  • 100g hladkej múky
  • 50g nastrúhaného syra (voliteľné)
  • Soľ, čierne korenie, cesnak v prášku
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  1. Cukety nastrúhajte na hrubom strúhadle a vyžmýkajte z nich prebytočnú vodu.
  2. V miske zmiešajte nastrúhanú cuketu s vajcom, múkou a korením. Ak používate syr, pridajte ho teraz.
  3. Z cesta vytvarujte placky a opečte ich na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista.

Podávajte s jogurtovým dipom, ktorý pripravíte zmiešaním gréckeho jogurtu s nasekaným kôprom, citrónovou šťavou a štipkou soli.

Zdravé a fit obedy

Lososová bowl

Lososová bowl je plná živín a chutí. Budete potrebovať:

  • 200g čerstvého lososa
  • 150g ryže alebo quinoy
  • 1/2 avokáda
  • 1/4 uhorky
  • Hrsť cherry paradajok
  • Edamame (voliteľné)
  • Citrónová šťava
  • Sójová omáčka
  • Sezamové semienka

Postup:

  1. Uvarte ryžu alebo quinou podľa návodu.
  2. Lososa okoreňte soľou a čiernym korením, potom ho ugrilujte alebo upečte v rúre (približne 12-15 minút pri 200°C).
  3. Nakrájajte avokádo a uhorku, prepoľte cherry paradajky.
  4. V miske rozložte uvarenú ryžu, na ňu položte lososa a zeleninu.
  5. Pokvapkajte citrónovou šťavou a sójovou omáčkou, posypte sezamovými semienkami.

Táto bowl je nielen chutná, ale aj plná omega-3 mastných kyselín, bielkovín a vlákniny.

Šalát s grilovaným kuracím mäsom

Tento šalát je ľahký, ale zasýti. Potrebujete:

  • 200g kuracích pŕs
  • Mix listových šalátov (rukola, špenát, lollo rosso)
  • Hrsť cherry paradajok
  • 1/4 uhorky
  • 1/2 červenej papriky
  • Olivový olej
  • Balzamikový ocot
  • Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti

Postup:

  1. Kuracie prsia okoreňte a ugrilujte (približne 6-8 minút z každej strany).
  2. Zeleninu umyte a nakrájajte.
  3. V miske zmiešajte listové šaláty so zeleninou.
  4. Ugrilované kura nakrájajte na plátky a položte na šalát.
  5. Pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým octom.

Tento šalát môžete doplniť o krutóny alebo pár orechov pre extra chrumkavosť.

Medzinárodná kuchyňa

Bún bò Nam Bô

Toto vietnamské jedlo je plné sviežich chutí a vôní. Budete potrebovať:

  • 200g ryžových rezancov
  • 200g hovädzieho mäsa (rump steak alebo flank steak)
  • 1 mrkvu, nastrúhanú
  • 1/2 uhorky, nakrájanej na tenké pásiky
  • Hrsť arašidov, nasekaných
  • Čerstvý koriander a mätu
  • 2 polievkové lyžice rybej omáčky
  • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 strúčik cesnaku, pretlačený
  • 1 čili paprička, nasekaná (voliteľné)

Postup:

  1. Ryžové rezance uvarte podľa návodu na obale.
  2. Mäso okoreňte soľou a čiernym korením, potom ho ugrilujte na panvici (3-4 minúty z každej strany pre medium rare). Nechajte oddýchnuť a potom nakrájajte na tenké plátky.
  3. Pripravte omáčku zmiešaním rybej omáčky, limetkovej šťavy, cukru, cesnaku a čili papričky.
  4. V miske rozložte uvarené rezance, na ne položte plátky mäsa, nastrúhanú mrkvu a uhorku.
  5. Polejte pripravenou omáčkou a posypte nasekanými arašidmi, koriandrom a mätou.

Toto osviežujúce jedlo je ideálne pre horúce letné dni a ponúka skvelú kombináciu chutí a textúr.

Enchiladas s kuracím mäsom

Toto mexické jedlo je sýte a plné chuti. Potrebujete:

  • 8 kukuričných tortíl
  • 400g kuracích pŕs
  • 1 cibuľu, nasekanú
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 400g paradajkového pretlaku
  • 1 čili papričku, nasekanú (voliteľné)
  • 200g strúhaného syra (čedar alebo monterey jack)
  • Olivový olej
  • Soľ, čierne korenie, mleté rascu
  • Na podávanie: guacamole, kyslá smotana, nasekaný koriander

Postup:

  1. Kuracie prsia okoreňte, ugrilujte a nakrájajte na kúsky.
  2. Na panvici opražte cibuľu, pridajte cesnak a čili papričku. Prilejte paradajkový pretlak a varte 5 minút.
  3. Tortilly naplňte kuracím mäsom a polovicou syra.
  4. Zarolujte ich a uložte do zapekacej misy.
  5. Zalejte paradajkovou omáčkou a posypte zvyšným syrom.
  6. Pečte v rúre predhriatej na 180°C asi 20 minút, kým sa syr neroztopí a nezačne zlatnúť.
  7. Podávajte s guacamole, kyslou smotanou a posypané koriandrom.

Enchiladas sú skvelou voľbou pre rodinný obed alebo večeru s priateľmi. Môžete ich pripraviť aj vopred a zapiecť tesne pred podávaním.

muž rozmýšľa čo bude jesť
Zdroj: Freepik

Vegetariánske a vegánske možnosti

Cícerový guláš

Cícer je skvelým zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov. Na prípravu budete potrebovať:

  • 2 plechovky cíceru
  • 2 zemiaky
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL mletej papriky
  • Soľ, čierne korenie, rascu
  • Olivový olej

Postup:

  1. Na olivovom oleji opražte nakrájanú cibuľu a cesnak.
  2. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu, krátko opražte.
  3. Vsypte cícer, paradajkový pretlak a korenie.
  4. Zalejte vodou a varte do zmäknutia zeleniny (asi 20-25 minút).
  5. Podávajte s celozrnným chlebom alebo ryžou.

Špagety s tempehom

Tempeh je výbornou náhradou mäsa. Pripravte si:

  • 400g celozrnných špagiet
  • 200g tempehu
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400g paradajkového pretlaku
  • Olivový olej
  • Soľ, čierne korenie, bazalku

Postup:

  1. Tempeh nakrájajte na kocky a opražte na olivovom oleji do zlatista.
  2. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, krátko opražte.
  3. Prilejte paradajkový pretlak, okoreňte a varte 10 minút.
  4. Medzitým uvarte špagety podľa návodu.
  5. Zmiešajte špagety s omáčkou, posypte nasekanou bazalkou.

Šošovicové karí

Toto aromatické vegánske karí je fantasticky sýte. Budete potrebovať:

  • 200g červenej šošovice
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovku kokosového mlieka
  • 2 PL karí pasty
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL mletej rasce
  • Soľ
  • Čerstvý koriander na ozdobenie

Postup:

  1. Šošovicu prepláchnite a uvarte podľa návodu.
  2. Na panvici opražte cibuľu a cesnak.
  3. Pridajte karí pastu a ostatné korenie, krátko opražte.
  4. Prilejte kokosové mlieko a uvarenú šošovicu.
  5. Varte 10 minút, kým omáčka nezhustne.
  6. Podávajte s ryžou a posypané čerstvým koriandrom.

Cuketové placky

Ľahké a chutné vegánske placky. Potrebujete:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 100g hladkej múky (môžete použiť aj bezlepkovú)
  • 2 PL ľanových semienok namočených v 6 PL vody
  • Soľ, čierne korenie, cesnak v prášku
  • Olivový olej na vyprážanie

Postup:

  1. Cukety nastrúhajte a vyžmýkajte z nich prebytočnú vodu.
  2. Zmiešajte so všetkými ingredienciami.
  3. Na panvici rozohrejte olivový olej a lyžicou tvarujte placky.
  4. Smažte z oboch strán do zlatista.

Tieto recepty sú nielen chutné, ale aj plné živín a vhodné pre vegetariánov aj vegánov. Experimentujte s ingredienciami a prispôsobte si ich podľa vašej chuti!

Tipy pre rýchlu prípravu

  1. Plánujte vopred: Pripravte si jedálniček na celý týždeň.
  2. Nakrájajte zeleninu vopred: Ušetríte čas pri varení.
  3. Využívajte mrazničku: Pripravte si väčšie dávky a zmrazte ich na neskôr.
  4. Investujte do kvalitných kuchynských spotrebičov: Rýchlovarná kanvica alebo tlakový hrniec vám ušetria čas.

Príprava chutného a zdravého obeda nemusí byť časovo náročná. S trochou plánovania a inšpirácie môžete každý deň pripraviť niečo nové a zaujímavé. Experimentujte s rôznymi surovinami a nebojte sa kombinovať chute. Pamätajte, že vyvážený obed by mal obsahovať bielkoviny, sacharidy a zdravé tuky.

Ilustračný obrázok: Freepik