Tento rok sa vaše záhrady prehýbajú pod bohatou úrodou cukety. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorým sa cuketa rozrástla až príliš, určite premýšľate, na aké spôsoby ju ešte môžete využiť. Cuketa je v kuchyni mimoriadne všestranná – môžete ju vyprážať, plniť, zapekať či použiť v šalátoch. V tomto článku vám predstavíme tri skvelé recepty, ktoré si môžete ľahko pripraviť doma, a pridáme vám niekoľko užitočných tipov na ich vylepšenie.
Vyprážaná cuketa
Vyprážaná cuketa je klasika, ktorá vás nikdy nesklame. Je rýchla na prípravu a výborne sa hodí ako príloha alebo samostatné jedlo s dipom.
Čo budete potrebovať:
- 2 stredne veľké cukety
- 2-3 vajcia
- 150 g strúhanky
- 100 g hladkej múky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného cesnaku alebo obľúbených byliniek (voliteľné)
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Cuketu umyjete a nakrájate na kolieska hrubé asi 0,5 cm. Môžete ich nechať so šupkou alebo ošúpať, podľa vašej preferencie.
- Kolieska cukety osolíte a necháte ich chvíľu odstáť, aby pustili prebytočnú vodu. Potom ich osušíte papierovou utierkou.
- Pripravíte si tri misky – do prvej dáte múku zmiešanú so sušeným cesnakom alebo bylinkami (ak ich používate), do druhej rozšľaháte vajcia s trochou soli a čierneho korenia a do tretej nasypete strúhanku.
- Každé koliesko cukety obalíte najskôr v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke. Pre extra chrumkavosť môžete tento proces zopakovať.
- V hlbokej panvici rozohrejete olej na 170-180°C a cukety vyprážate z oboch strán dozlatista, približne 2-3 minúty z každej strany. Hotové kúsky vyberiete na papierový obrúsok, aby ste odstránili prebytočný olej.
- Podávate so zemiakovou kašou, šalátom alebo domácim cesnakovým dipom.
Tip: Pre zdravšiu verziu môžete cuketu upiecť v rúre. Obalené kolieska poukladáte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáte olivovým olejom a pečiete pri 200°C asi 20-25 minút, kým nezozlatnú.
Foto: Freepik
Plnená cuketa
Plnená cuketa je skvelým spôsobom, ako využiť jej objem a štruktúru. Tento recept vám ukáže, ako ju naplniť mletým mäsom a zeleninou, no môžete experimentovať aj s inými náplňami.
Čo budete potrebovať:
- 2 veľké cukety
- 300 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa (alebo zmes oboch)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 väčšia paradajka alebo hrsť cherry paradajok
- 150 g strúhaného syra (napríklad čedar alebo gouda)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie, oregano, tymian
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
- Cukety rozrežete pozdĺžne na polovice a vydlabete z nich vnútro, aby vznikol priestor na plnku. Vydlabanú dužinu odložíte bokom.
- Na panvici rozohrejete olivový olej a orestujete na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáte mleté mäso a opekáte, kým sa nezatiahne a nezhnedne.
- Nakrájate paradajku a dužinu z cukety a pridáte ich k mäsu. Dochuťte soľou, korením, oreganom a tymianom. Pridáte paradajkový pretlak a všetko premiešate. Necháte zmes pár minút dusiť, aby sa chute prepojili.
- Polovičky cukety naplníte pripravenou zmesou, posypete väčšinou strúhaného syra a petržlenovou vňaťou.
- Pečiete v predhriatej rúre na 180°C asi 25 – 30 minút. Posledných 5 minút môžete zapnúť gril, aby sa syr krásne zapiekol do zlatista.
- Pred podávaním posypete zvyškom syra a čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávate s čerstvým šalátom alebo celozrnným chlebom.
Tip: Pre vegetariánsku verziu nahraďte mäso zmesou quinoy, šošovice alebo bulguru s grilovanou zeleninou.
Foto: Freepik
Cuketové placky
Cuketové placky sú jednoduché, chutné a výborné ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako ľahká večera. Navyše sú bezmäsité, takže potešia aj vegetariánov.
Čo budete potrebovať:
- 2 veľké cukety
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 vajcia
- 100-150 g hladkej múky (podľa vlhkosti cukety)
- 50 g nastrúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra
- Soľ, čierne korenie
- 1 lyžička sušenej majoránky alebo zmesi provensálskeho korenia
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Cuketu umyjete a nastrúhate na hrubom strúhadle. Ak má tenkú šupku, nemusíte ju šúpať.
- Nastrúhanú cuketu osolíte a necháte odstáť asi 15 minút, aby pustila vodu. Potom ju dôkladne vyžmýkate cez čisté plátno alebo husté sitko.
- Nadrobno nakrájate cibuľu a pridáte ju k cukete. Pridáte vajcia, múku, nastrúhaný syr, čierne korenie, majoránku alebo provensálske korenie a petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešate, aby vzniklo hladké cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridáte trochu múky.
- Na panvici rozohrejete olej a pomocou lyžice alebo naberačky formujete z cesta malé placky. Vyprážate ich z oboch strán dozlatista, približne 2-3 minúty z každej strany.
- Hotové placky nechávate odkvapkať na papierovom obrúsku, aby ste odstránili prebytočný olej.
- Podávate teplé s kyslou smotanou, gréckym jogurtom alebo domácim cesnakovým dipom.
Tip: Pre ešte chrumkavejšie placky môžete do zmesi pridať 2-3 lyžice strúhanky.
Foto: Freepik
Tipy na záver:
- Cuketu môžete kombinovať s rôznymi bylinkami, ako sú bazalka, tymián alebo rozmarín, aby ste dosiahli rôznorodé chute.
- Ak vám zostane viac cukety, môžete ju nastrúhať a zamraziť. Takto ju budete mať k dispozícii aj v zime, keď sa hodí napríklad do polievok alebo omáčok.
- Cuketu môžete použiť aj ako zdravšiu náhradu v dezertoch – skúste cuketový chlebík alebo muffiny.
- Pre extra chuť môžete do cuketových placiek alebo plnenej cukety pridať trochu nastrúhaného údeného syra.
- Neváhajte experimentovať s rôznymi druhmi syrov a byliniek vo všetkých receptoch, aby ste našli svoju obľúbenú kombináciu.
Cuketa je vynikajúcim sezónnym plodom, ktorý vám ponúka širokú škálu možností na prípravu. Či už ju vyprážate, plníte alebo robíte placky, určite si každý z vás nájde svoj obľúbený spôsob. Tieto recepty vám poskytnú základ, od ktorého sa môžete odraziť a prispôsobiť ich podľa vašej chuti a preferencií. Nezabudnite, že kľúčom k úspechu je kvalitná, čerstvá cuketa a vaša chuť experimentovať v kuchyni. Prajeme vám dobrú chuť a veľa zábavy pri varení!
Ilustračný obrázok: Freepik