domáca lekáreň na rýchle použitie
Zdravie

Domáca lekáreň alebo ako na imunitu prírodnou cestou

Poznáme to všetci, my dospelí, aj tí najmenší. Chladné a vlhké počasie jesenných a zimných dní útočí na náš imunitný systém a nie všetci to ustojíme. A tak sa nám otvára priestor, v ktorom síce lekár lieči, ale príroda uzdravuje. Práve ona má liek na každú našu bolesť, každý problém a jej lieky sú dostupné pre každého, no najmä nemajú žiadne vedľajšie účinky. Liečia jadro problému, nie iba symptómy. Dôverujme receptom našich starých mám, radám ľudových liečiteľov a dávnym poznatkom tradičnej čínskej medicíny. Tadiaľto vedie cesta k trvalému zdraviu a dobrej imunite.

Budúcnosť ešte nenastala

Thomas Edison kedysi dávno povedal: „Lekár budúcnosti nebude predpisovať pacientovi lieky, ale bude ho motivovať k vlastnej zodpovednosti za svoje zdravie a ukáže mu, ako sa môže vyhnúť mnohým chorobám.“ Žiaľ, zdá sa, že budúcnosť ním predpovedaná ešte stále nenastala. No my by sme predsa len mohli skúsiť ísť touto cestou, čo poviete?

Chrípka. Ako nad ňou zvíťaziť?

Chrípku, ako všetci vieme, spôsobuje vírus, no podobne ako v prípade prechladnutia, nie je to vždy rovnaký druh. To je aj jeden z dôvodov, prečo naše telo nie je na ňu po prekonaní imúnne. Prvé, čo pri prvých príznakoch môžeme urobiť, je úprava výživy. Aj pri deťoch, aj pri dospelých je dobré prvý deň – dva neprijímať žiadnu pevnú stravu. Zeleninové a ovocné šťavy sú tou najrozumnejšou cestou, ako organizmus nezaťažovať zbytočným procesom trávenia, ale nechať mu dostatok priestoru na regeneráciu a uzdravenie. Tu je príklad niekoľkých uzdravujúcich kombinácií štiav:

2 veľké mrkvy

½ póru

50 g petržlenovej vňate

      alebo:

strapec hrozna

2 kivi

1 jablko

A nakoniec kombinácia cvikly, jablka a stopkového zeleru v pomere 1:4:1.

žena leží chorá v posteli

Čas najesť sa

Po dvoch dňoch je čas na potraviny obsahujúce prírodné beta-glukány a karotenoidy, ktoré majú výrazný imonustimulačný účinok. Sem patria najmä naturálna ryža, hliva ustricová, ovsené vločky, banány, šošovica alebo kukurica ako beta-glukány a špenát, mrkva, paradajky, marhule, žltá tekvica, stonkový zeler či slivky ako karotenoidy.

Výživové doplnky z prírodnej lekárne

Výživové doplnky je oveľa efektívnejšie nahradiť dostatočným príjmom prírodných zdrojov. Takže za vitamín C sú to citrusy, paprika, zemiaky, kapusta alebo brokolica. Zinok je zase bohato zastúpený v rybách, pšeničných klíčkoch, hubách, mäse, ale tiež v mlieku, pivovarských kvasniciach a tekvicových semienkach.

Čaje, čaje, čaje!

Veľmi dobrým pomocníkom pri prechladnutí je bazový čaj alebo extrakt z kvetov bazy. Príprava je veľmi jednoduchá:

100 – 150 g sušených kvetov bazy čiernej vložiť do sklenenej nádoby s uzáverom a doliať kvalitným alkoholom alebo alpou. Uložiť na tmavé miesto a občas pretrepať. O mesiac je extrakt pripravený na užívanie – 1 čajová lyžička 4 až 5-krát denne. 

Kašeľ ako bonus

Áno, kašeľ je pri nachladnutí jedným z tých príznakov, ktoré robí celý proces liečby ešte nepríjemnejším a zdĺhavejším. Čo nám pomôže?

Alicín – silica obsiahnutá v cibuli a cesnaku. Táto dusíkatá látka obmedzuje metabolizmus kyseliny arachidonovej, ktorá je hlavným aktérom vzniku zápalových procesov dýchacích ciest.

Rybí tuk – je tiež akýmsi prírodným sirupom proti kašľu. Omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách udržujú naše dýchacie cesty čisté, a tak malá zmena jedálnička môže v tomto čase prísť celkom vhod. Doprajme si viackrát denne porciu tučných rýb (makrely, sardinky) a úľava sa dostaví.

Reďkovky a med – recept našich babičiek, ktorý pomáha na čierny kašeľ aj pri bronchitíde. Reďkovky vydlabeme a do každej nalejeme med. Necháme 2 – 3 hodiny postáť a potom otočíme tak, aby med vytekal. Po ďalších 2 – 3 hodinách vytečený sirup pozbierame a užívame 2-krát denne po jedle.

Bylinkový kúpeľ na nohy z prasličky poľnej a tymianu je overeným pomocníkom pri infekciách horných dýchacích ciest. Uvaríme 1 l vody a prelejeme ním 8 PL obidvoch druhov bylín. Prikryjeme a necháme 10 min. lúhovať. Dolejeme studenou vodou a doprajeme si kúpeľ a trochu relaxu.

žena si pripravuje čaj počas choroby

Ozbrojme sa trpezlivosťou

Liečba niektorých druhov ochorení je naozaj deprimujúca a niekedy aj zdĺhavá. Tá prírodná je však jediná, ktorá prináša dlhodobý efekt a nepôsobí negatívne. Dajme jej šancu, veď zdravie máme len jedno!