jeseň spojená s varením
Obed,Recepty

Jeseň na tanieri

Jeseň sa nepopierateľne blíži do svojho finále a naše pivnice, špajzy či chladničky sa plnia zeleninou a ovocím najrôznejších druhov a chutí. Sychravé počasie za oknami nás priam nabáda zahriať si brušká niečím lahodným, no najmä domácim. Poďme sa teda inšpirovať tipmi na skvelé obedy či ľahké večere z jesennej zeleniny, ale tiež ovocia či čerstvých byliniek. 

Pikantné zeleninové špízy

Ponuré jesenné dni nás lákajú pripravovať jedlá, ktoré sú plné chutí a zahrejú naše uzimené telá. Jednoduché, no na chuť bohaté zeleninové špízy sú presne tým jedlom, ktoré si chceme vychutnať po ťažkom či daždivom dni. A čo budeme potrebovať?

Suroviny:

250  g bieleho tofu

2 čili papričky

125 ml zeleninového vývaru

4 PL sójovej omáčky

2 PL sezamového oleja

1 menšie mango

šťava z ½ citrónu

med, soľ

1 hlávkový šalát

3 PL bieleho vínneho alebo jablčného octu

biele korenie

2 mrkvy

1 červená paprika

4 cibule

4 menšie paradajky

3 vajcia

80 g nahrubo nasekaných arašidov

olivový olej

surový špíz pripravený na opekanie

Príprava:

Na prípravu pokrmu sa, samozrejme, dá použiť aj marinované tofu, naša marináda mu však dá tú spomínanú pikantnosť. Tofu si pokrájame na kocky. Jednu pokrájanú čili papričku pridáme do vývaru spolu s 3 PL sójovej omáčky a 2 PL sezamového oleja a tofu tu necháme marinovať aspoň hodinu, najlepšie počas noci či dňa.

Ako pripraviť omáčku? Olúpeme si mango a dužinu nakrájame. Druhú čili papričku tiež pokrájame a spolu s mangom, zvyškom sójovej omáčky, citrónovou šťavou, trochou medu a soľou rozmixujeme na pyré. 

Mrkvu nakrájanú na 2 cm hrubé kolieska dáme variť do slanej vody na 3 – 4 minúty a prepláchneme studenou vodou. Papriku, cibuľu a paradajky tiež nakrájame na zhruba rovnaké kúsky. Na drevené špajdle striedavo napichujeme marinované tofu a zeleninu. Rozšľaháme vajcia a hotové špízy obalíme najprv vo vajci, potom v nasekaných arašidoch. Na troche oleja osmažíme z každej strany do zlata a položíme na obrúsok.

Z octu, oleja, soli, korenia a trochy medu si pripravíme nálev, ktorým jemne pokvapkáme šalátové listy na tanieri. Na toto krásne zelené lôžko poukladáme naše osmažené špízy a podávame s pikantnou mangovou čili omáčkou.

Nie je presne toto jedlo ako stvorené na sychravé jesenné večery?

Kto by sa chcel zahriať radšej šálkou lahodnej horúcej polievky, tu je ďalší tip.

Francúzska tekvicovo-mrkvová polievka

Prejdime hneď k potrebným surovinám:

1 zemiak

400 g tekvice hokkaido

200 g mrkvy

3 šalotky

2 strúčiky cesnaku

600 ml zeleninového vývaru

bylinky (tymian, oregano, estragón, rozmarín)

soľ, korenie, trochu nastrúhanej kôry z citrónu

2 PL citrónovej šťavy

150 g Crème Fraîche (alebo vysokopercentnej kyslej smotany)

tekvicovo-mrkvová polievka nachystaná v tanieri

Stojí za to najskôr vyzdvihnúť výživovú hodnotu hlavných ingrediencií tohto receptu. Tekvica hokkaido, ale tiež mrkva a ostatná oranžová zelenina sú bohaté na množstvo vitamínov a minerálov, takže ich pravidelná konzumácia nám zabezpečí dostatok živín, ktoré tak veľmi potrebujeme najmä v období jesene.

V oranžovej zelenine nájdeme aj celú škálu vitamínov (A, C, E, B6), minerálov, ako je draslík, vápnik či horčík, no je tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorú je dôležitá pre správne fungovanie nášho tráviaceho systému a pomáha pri udržaní či redukcii telesnej hmotnosti.

Neviete sa už dočkať lákavej vône z varenia? Samotná príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Zemiaky, mrkvu a tekvicu (aj so šupkou) pokrájame na rovnako veľké kúsky. Na oleji speníme šalotku a spolu s cesnakom krátko osmažíme. Pridáme pokrájanú zeleninu, podlejeme vývarom, pridáme bylinky a varíme do zmäknutia, čo potrvá asi 15 minút. Po uvarení rozmixujeme, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou a kôrou. Do krémovej polievky nakoniec pridáme asi 100 g smotany. Zvyšok smotany použijeme na dozdobenie hotovej polievky na tanieroch. Neuveriteľne jednoduchá, no plná chutí, živín a nádherných jesenných farieb.

Aj takto sviežo a chutne si môžeme dopriať jeseň na tanieri na obed.