sviečková na smotane
Obed,Recepty

Sviečková na smotane: Krok za krokom

Sviečková na smotane. Sotva zaznie toto pomenovanie, pred očami sa nám vynoria spomienky na nedeľný obed u babičky, na lahodnú vôňu mäsa a smotany, ktorá sa šírila z kuchyne, a na pocit sýtosti a spokojnosti po každom súste. Sviečková na smotane je legendárne české jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých gurmánov na Slovensku. Jemná hovädzina v lahodnej smotanovej omáčke s koreňovou zeleninou a knedľou je jednoducho neodolateľná.

História a tradícia

História sviečkovej na smotane siaha až do 19. storočia, kedy sa toto jedlo podávalo na šľachtických stoloch. Pôvodne sa pripravovala zo sviečkovej, čo je najjemnejšia časť hovädzieho mäsa z rebier. Dnes sa sviečková na smotane bežne pripravuje aj z iných častí hovädziny, ako je napríklad stehno alebo kližka.

Chuťové vlastnosti a popularita

Sviečková na smotane je známa svojou bohatou chuťou a jemnou konzistenciou. Mäso sa dusí na pomalom ohni, kým nie je krehké a šťavnaté. Smotanová omáčka je jemná a lahodná, s nádychom horčice a citrónovej šťavy. Knedľa, ktorá sa podáva k sviečkovej, dopĺňa toto jedlo a dodáva mu sýtosť.

Suroviny

Na prípravu sviečkovej na smotane budete potrebovať:

  • 1 kg hovädzieho mäsa (stehno, kližka)
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 zeler
  • 1 cibuľa
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička cukru
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olej na vyprážanie
  • Knedľa (zemiaková, karlovarská)

Postup prípravy

Mäso:

  1. Hovädzie mäso očistite a nakrájajte na kocky.
  2. Na oleji opečte mäso zo všetkých strán dozlatista.
  3. Pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu a restujte, kým zelenina nezmäkne.
  4. Podlejte hovädzím vývarom a duste domäkka, približne 2 hodiny.

Omáčka:

  1. Z hovädzieho vývaru odoberte penu a tuk.
  2. Pridajte smotanu na varenie, horčicu, cukor a citrónovú šťavu.
  3. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  4. Voliteľne môžete omáčku zahustiť maslom a múkou.

Knedľa:

  1. Pripravte si knedľu podľa vlastného receptu.
  2. Môžete použiť aj hotovú knedľu z obchodu.

Servírovanie:

  1. Hotové mäso s omáčkou naservírujte na tanier.
  2. Pridajte knedľu a ozdobte petržlenovou vňaťou.
  3. Podávajte s kyslou smotanou a citrónom.
česke tradičné jedlo

Ilustračný obrázok: Servírovanie sviečkovej na smotane v reštaurácii

Tipy a triky

  • Pre bohatšiu chuť môžete mäso pred dušením marinovať cez noc v červenom víne s korením.
  • Do omáčky môžete pridať aj huby alebo kapustu.
  • Knedľu môžete dochutiť nasekanou petržlenovou vňaťou alebo majoránkou.
  • Ak nemáte čas na prípravu knedle, môžete sviečkovú podávať aj s ryžou alebo zemiakmi.

Sviečková na smotane je chutné a sýte jedlo, ktoré si s radosťou vychutnajú aj tí najnáročnejší gurmáni. Nie je to síce najrýchlejší recept, ale výsledok stojí za to. Jemné mäso v lahodnej smotanovej omáčke s koreňovou zeleninou a knedľou je jednoducho neodolateľná kombinácia. Takže ak hľadáte recept na chutný a originálny obed, sviečková na smotane je tou pravou voľbou.

Prajeme vám dobrú chuť!