V dnešnom uponáhľanom svete často nemáme dostatok času na prípravu komplikovaných jedál. Našťastie, svetová kuchyňa nám ponúka množstvo rýchlych a jednoduchých receptov, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé. Predstavujeme vám tri jednoduché recepty z talianskej, mexickej a stredomorskej kuchyne, ktoré oživia váš jedálniček a zároveň nevyžadujú veľa času na prípravu.
1. Talianska kuchyňa: Cestoviny Aglio e Olio
Ingrediencie:
- 400g špagiet
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 sušená čili paprička (alebo podľa chuti čerstvé čili)
- 60ml olivového oleja
- Soľ a čerstvo mletý čierny korenie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- V veľkom hrnci dajte vodu na špagety a osolte ju. Varte špagety al dente podľa návodu na obale.
- Medzitým na panvici zahrejte olivový olej a pridajte nasekaný cesnak a čili. Restujte na miernom ohni, kým cesnak nezozlátne, ale nedajte mu zhoriť.
- Uvarené špagety scedíte, pričom si odložíte trochu vody z varenia. Špagety pridajte na panvicu k cesnaku a čili, dobre premiešajte. Ak je to potrebné, pridajte trochu vody z varenia, aby sa cestoviny nelepili.
- Podávajte okamžite, posypte čerstvým petržlenom a podľa chuti pridajte čerstvo mletý čierny korenie.
2. Mexická kuchyňa: Tacos s kuracím mäsom
Ingrediencie:
- 500g kuracieho prsia, nakrájaného na malé kúsky
- 1 PL mletej červenej papriky
- 1 ČL mletého koriandru
- 1 ČL mletého kmínu
- Soľ a čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
- Tortilly
- Čerstvá zelenina na servírovanie (napr. listy šalátu, nakrájané paradajky, cibuľa)
- Guacamole alebo salsa
Postup:
- Kuracie mäso ochutíme mletou červenou paprikou, koriandrom, kmínom, soľou a korením.
- Na panvici zahrejeme olivový olej a kuracie mäso opečieme dozlatista.
- Tortilly zohrejeme na suchej panvici alebo v mikrovlnnej rúre.
- Na tortilly rozložíme listy šalátu, pridáme opečené kuracie mäso, nakrájanú zeleninu a podľa chuti pridáme guacamole alebo salsu.
- Tacos zrolujeme a podávame.
3. Stredomorská kuchyňa: Grécky šalát
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké zrelé paradajky, nakrájané
- 1 uhorka, nakrájaná
- 1 červená cibuľa, tenko nakrájaná
- 1 malá nádoba feta syra, nakrájaná na kocky
- Čierne olivy
- Olivový olej
- Čerstvá bazalka alebo oregano
- Soľ a čerstvo mletý čierny korenie
Postup:
- V miske zmiešajte nakrájané paradajky, uhorku, cibuľu, feta syr a olivy.
- Šalát pokvapkajte olivovým olejom a posypte čerstvou bazalkou alebo oreganom.
- Osolte a okorenite podľa chuti.
- Podávajte ako osviežujúci prílohu alebo ľahký hlavný chod.
Tieto tri recepty sú dokonalým príkladom toho, ako môžete začleniť chutné jedlá zo zahraničnej kuchyne do vášho jedálnička bez toho, aby ste museli stráviť hodiny v kuchyni. Užite si tieto jednoduché a rýchle recepty, ktoré vás zavedú na gastronomickú cestu okolo sveta priamo z pohodlia vášho domova.