Sviečková na smotane. Sotva zaznie toto pomenovanie, pred očami sa nám vynoria spomienky na nedeľný obed u babičky, na lahodnú vôňu mäsa a smotany, ktorá sa šírila z kuchyne, a na pocit sýtosti a spokojnosti po každom súste. Sviečková na smotane je legendárne české jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých gurmánov na Slovensku. Jemná hovädzina v lahodnej smotanovej omáčke s koreňovou zeleninou a knedľou je jednoducho neodolateľná.
História a tradícia
História sviečkovej na smotane siaha až do 19. storočia, kedy sa toto jedlo podávalo na šľachtických stoloch. Pôvodne sa pripravovala zo sviečkovej, čo je najjemnejšia časť hovädzieho mäsa z rebier. Dnes sa sviečková na smotane bežne pripravuje aj z iných častí hovädziny, ako je napríklad stehno alebo kližka.
Chuťové vlastnosti a popularita
Sviečková na smotane je známa svojou bohatou chuťou a jemnou konzistenciou. Mäso sa dusí na pomalom ohni, kým nie je krehké a šťavnaté. Smotanová omáčka je jemná a lahodná, s nádychom horčice a citrónovej šťavy. Knedľa, ktorá sa podáva k sviečkovej, dopĺňa toto jedlo a dodáva mu sýtosť.
Suroviny
Na prípravu sviečkovej na smotane budete potrebovať:
- 1 kg hovädzieho mäsa (stehno, kližka)
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 zeler
- 1 cibuľa
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička cukru
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na vyprážanie
- Knedľa (zemiaková, karlovarská)
Postup prípravy
Mäso:
- Hovädzie mäso očistite a nakrájajte na kocky.
- Na oleji opečte mäso zo všetkých strán dozlatista.
- Pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu a restujte, kým zelenina nezmäkne.
- Podlejte hovädzím vývarom a duste domäkka, približne 2 hodiny.
Omáčka:
- Z hovädzieho vývaru odoberte penu a tuk.
- Pridajte smotanu na varenie, horčicu, cukor a citrónovú šťavu.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Voliteľne môžete omáčku zahustiť maslom a múkou.
Knedľa:
- Pripravte si knedľu podľa vlastného receptu.
- Môžete použiť aj hotovú knedľu z obchodu.
Servírovanie:
- Hotové mäso s omáčkou naservírujte na tanier.
- Pridajte knedľu a ozdobte petržlenovou vňaťou.
- Podávajte s kyslou smotanou a citrónom.
Ilustračný obrázok: Servírovanie sviečkovej na smotane v reštaurácii
Tipy a triky
- Pre bohatšiu chuť môžete mäso pred dušením marinovať cez noc v červenom víne s korením.
- Do omáčky môžete pridať aj huby alebo kapustu.
- Knedľu môžete dochutiť nasekanou petržlenovou vňaťou alebo majoránkou.
- Ak nemáte čas na prípravu knedle, môžete sviečkovú podávať aj s ryžou alebo zemiakmi.
Sviečková na smotane je chutné a sýte jedlo, ktoré si s radosťou vychutnajú aj tí najnáročnejší gurmáni. Nie je to síce najrýchlejší recept, ale výsledok stojí za to. Jemné mäso v lahodnej smotanovej omáčke s koreňovou zeleninou a knedľou je jednoducho neodolateľná kombinácia. Takže ak hľadáte recept na chutný a originálny obed, sviečková na smotane je tou pravou voľbou.
Prajeme vám dobrú chuť!