Cícer, známy aj ako rímsky hrach, si v posledných rokoch získal popularitu medzi milovníkmi zdravého stravovania a gurmánov. A niet sa čomu diviť! Táto nenápadná strukovina ukrýva bohatstvo chutí a nutričných benefitov, ktoré z nej robia kulinársku perlu s nekonečnými možnosťami.
Zdravotné benefity cíceru
- Bohatý zdroj bielkovín: Cícer sa pýši obsahom až 19 gramov bielkovín na 100 gramov sušeného cíceru, čím hravo trumfne mnohé druhy mäsa a mliečnych výrobkov. To z neho robí ideálnu potravinu pre vegetariánov, vegánov a športovcov, ktorí sa snažia budovať svalovú hmotu.
- Vláknina pre zdravé trávenie: Cícer je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a peristaltiku čriev. Vláknina taktiež reguluje hladinu cukru v krvi a navodzuje pocit sýtosti, čím prispieva k udržaniu optimálnej telesnej hmotnosti.
- Dôležité minerály: Cícer je doslova nabitý dôležitými minerálmi ako železo, draslík a horčík. Tieto minerály sú esenciálne pre zdravé srdce, kosti, nervový systém a celkovú vitalitu organizmu.
Recepty s cícerom
1. Cícerová pomazánka:
- Ingrediencie: 1 plechovka cíceru, 2 lyžice tahini pasty, šťava z 1/2 citróna, 2 lyžice olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžička mletej papriky, soľ a korenie podľa chuti.
- Postup:
- Cícer uvarte podľa návodu na obale a nechajte vychladnúť.
- V mixéri rozmixujte cícer s tahini pastou, citrónovou šťavou, olivovým olejom, cesnakom, mletou paprikou, soľou a korením.
- Mixujte do hladka a podľa potreby pridajte vodu alebo olivový olej na požadovanú konzistenciu.
- Pomazánku natrite na chlebíčky, krekry, zeleninové tyčinky alebo použite ako dip.
2. Cícerová polievka:
- Ingrediencie: 1 plechovka cíceru, 1 liter zeleninového vývaru, 1 mrkva, 1 stonkový zeler, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžička kurkumy, soľ a korenie podľa chuti.
- Postup:
- Cícer uvarte podľa návodu na obale.
- Na oleji opražte cibuľku, cesnak a nakrájanú zeleninu.
- Pridajte vývar, cícer a kurkumu a varte do mäkka.
- Polievku rozmixujte dohladka a dochuťte soľou a korením.
- Podávajte s krutónmi, opraženým cícerom alebo čerstvým chlebom.
3. Cícer na indický spôsob:
- Ingrediencie: 1 plechovka cíceru (400 g), 1 cibuľa (nakrájaná na kocky), 2 strúčiky cesnaku (nasekané), 1 lyžica kari korenia, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 400 ml kokosového mlieka, 1 lyžička garam masala, soľ a korenie podľa chuti, 1 lyžica olivového oleja, 1/2 limetky, šťava, koriander, nasekaný (voliteľné)
- Postup:
- Cícer uvarte podľa návodu na obale, alebo použite už uvarený cícer z konzervy.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a opražte cibuľku dozlatista.
- Pridajte cesnak a kari korenie a krátko opražte.
- Vmiešajte paradajkový pretlak a restujte cca 1 minútu.
- Pridajte kokosové mlieko, garam masala, soľ a korenie. Varte cca 10 minút, kým omáčka nezhustne.
- Vmiešajte uvarený cícer a varte ďalších 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Podávajte s ryžou basmati alebo plackami naan.
- Pre extra chuťový zážitok ozdobte nasekaným koriandrom a pokvapkajte limetkovou šťavou.
- Tipy:
- Pre pikantnejšiu chuť pridajte do omáčky štipku chilli papričky.
- Namiesto kokosového mlieka môžete použiť kokosovú smotanu pre hustejšiu omáčku.
- Ak nemáte garam masala, môžete ho nahradiť zmesou korenia, ktorá obsahuje kardamóm, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a čierne korenie.
- Cícer na indický spôsob môžete servírovať aj s jogurtom alebo raitou.
Ďalšie tipy na použitie cíceru
- Šaláty: Cícer dodá vašim šalátom chrumkavosť a extra porciu bielkovín. Vyskúšajte ho v kombinácii s čerstvou zeleninou, bylinkami, syrom feta a olivovým olejom.
- Pečený cícer: Pre zdravú a chrumkavú pochúťku vysušený cícer jednoducho premiešajte s olivovým olejom, korením a pečte v rúre dozlatista. Ideálna alternatíva k chipsom!
- Cícerová múka: Cícerová múka je výbornou alternatívou k pšeničnej múke pri pečení. Vďaka obsahu vlákniny a živín dodáva pokrmom vláčnosť a nutričnú hodnotu. Použite ju pri pečení placiek, chleba, alebo pri zahustení polievok a omáčok.
Cícer je všestranná a chutná surovina, ktorá si nájde miesto v každej kuchyni. Experimentujte s rôznymi receptami a objavte jeho nekonečné možnosti. Od výdatných polievok a lahodných omáčok, cez sýte šaláty a zdravé snacky, až po exotické pochúťky a vegánske alternatívy mäsa – cícer vás nikdy nebude nudiť. Tak prečo ho nevyskúšať už dnes a zakombinovať ho do vašej fit stravy? Vaše telo a chuťové poháriky sa vám poďakujú.