cícer pripravený na úpravu
Fit strava,Recepty

Cícer: Ochutnajte všestrannosť a benefity tejto superpotraviny

Cícer, známy aj ako rímsky hrach, si v posledných rokoch získal popularitu medzi milovníkmi zdravého stravovania a gurmánov. A niet sa čomu diviť! Táto nenápadná strukovina ukrýva bohatstvo chutí a nutričných benefitov, ktoré z nej robia kulinársku perlu s nekonečnými možnosťami.

Zdravotné benefity cíceru

  • Bohatý zdroj bielkovín: Cícer sa pýši obsahom až 19 gramov bielkovín na 100 gramov sušeného cíceru, čím hravo trumfne mnohé druhy mäsa a mliečnych výrobkov. To z neho robí ideálnu potravinu pre vegetariánov, vegánov a športovcov, ktorí sa snažia budovať svalovú hmotu.
  • Vláknina pre zdravé trávenie: Cícer je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a peristaltiku čriev. Vláknina taktiež reguluje hladinu cukru v krvi a navodzuje pocit sýtosti, čím prispieva k udržaniu optimálnej telesnej hmotnosti.
  • Dôležité minerály: Cícer je doslova nabitý dôležitými minerálmi ako železo, draslík a horčík. Tieto minerály sú esenciálne pre zdravé srdce, kosti, nervový systém a celkovú vitalitu organizmu.

Recepty s cícerom

1. Cícerová pomazánka:

  • Ingrediencie: 1 plechovka cíceru, 2 lyžice tahini pasty, šťava z 1/2 citróna, 2 lyžice olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžička mletej papriky, soľ a korenie podľa chuti.
  • Postup:
    1. Cícer uvarte podľa návodu na obale a nechajte vychladnúť.
    2. V mixéri rozmixujte cícer s tahini pastou, citrónovou šťavou, olivovým olejom, cesnakom, mletou paprikou, soľou a korením.
    3. Mixujte do hladka a podľa potreby pridajte vodu alebo olivový olej na požadovanú konzistenciu.
    4. Pomazánku natrite na chlebíčky, krekry, zeleninové tyčinky alebo použite ako dip.

2. Cícerová polievka:

  • Ingrediencie: 1 plechovka cíceru, 1 liter zeleninového vývaru, 1 mrkva, 1 stonkový zeler, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžička kurkumy, soľ a korenie podľa chuti.
  • Postup:
  1. Cícer uvarte podľa návodu na obale.
  2. Na oleji opražte cibuľku, cesnak a nakrájanú zeleninu.
  3. Pridajte vývar, cícer a kurkumu a varte do mäkka.
  4. Polievku rozmixujte dohladka a dochuťte soľou a korením.
  5. Podávajte s krutónmi, opraženým cícerom alebo čerstvým chlebom.
polievka s cícerom pripravená na stole

3. Cícer na indický spôsob:

  • Ingrediencie: 1 plechovka cíceru (400 g), 1 cibuľa (nakrájaná na kocky), 2 strúčiky cesnaku (nasekané), 1 lyžica kari korenia, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 400 ml kokosového mlieka, 1 lyžička garam masala, soľ a korenie podľa chuti, 1 lyžica olivového oleja, 1/2 limetky, šťava, koriander, nasekaný (voliteľné)
  • Postup:
  1. Cícer uvarte podľa návodu na obale, alebo použite už uvarený cícer z konzervy.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a opražte cibuľku dozlatista.
  3. Pridajte cesnak a kari korenie a krátko opražte.
  4. Vmiešajte paradajkový pretlak a restujte cca 1 minútu.
  5. Pridajte kokosové mlieko, garam masala, soľ a korenie. Varte cca 10 minút, kým omáčka nezhustne.
  6. Vmiešajte uvarený cícer a varte ďalších 5 minút, aby sa chute prepojili.
  7. Podávajte s ryžou basmati alebo plackami naan.
  8. Pre extra chuťový zážitok ozdobte nasekaným koriandrom a pokvapkajte limetkovou šťavou.
  • Tipy:
  1. Pre pikantnejšiu chuť pridajte do omáčky štipku chilli papričky.
  2. Namiesto kokosového mlieka môžete použiť kokosovú smotanu pre hustejšiu omáčku.
  3. Ak nemáte garam masala, môžete ho nahradiť zmesou korenia, ktorá obsahuje kardamóm, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a čierne korenie.
  4. Cícer na indický spôsob môžete servírovať aj s jogurtom alebo raitou.

Ďalšie tipy na použitie cíceru

  • Šaláty: Cícer dodá vašim šalátom chrumkavosť a extra porciu bielkovín. Vyskúšajte ho v kombinácii s čerstvou zeleninou, bylinkami, syrom feta a olivovým olejom.
  • Pečený cícer: Pre zdravú a chrumkavú pochúťku vysušený cícer jednoducho premiešajte s olivovým olejom, korením a pečte v rúre dozlatista. Ideálna alternatíva k chipsom!
  • Cícerová múka: Cícerová múka je výbornou alternatívou k pšeničnej múke pri pečení. Vďaka obsahu vlákniny a živín dodáva pokrmom vláčnosť a nutričnú hodnotu. Použite ju pri pečení placiek, chleba, alebo pri zahustení polievok a omáčok.
prestretý stôl, kde sa nachádza cícerová polievka s chlebom

Cícer je všestranná a chutná surovina, ktorá si nájde miesto v každej kuchyni. Experimentujte s rôznymi receptami a objavte jeho nekonečné možnosti. Od výdatných polievok a lahodných omáčok, cez sýte šaláty a zdravé snacky, až po exotické pochúťky a vegánske alternatívy mäsa – cícer vás nikdy nebude nudiť. Tak prečo ho nevyskúšať už dnes a zakombinovať ho do vašej fit stravy? Vaše telo a chuťové poháriky sa vám poďakujú.