Jar je obdobím prebúdzajúcej sa prírody, sviežich farieb a chutí. Po dlhej zime je čas na ľahšie jedlá plné vitamínov, minerálov a vláknin. V tomto článku vám prinášame inšpiráciu na recepty, ktoré sú ideálne pre jarné obdobie.
Ľahké šaláty
Jarný šalát s jahodami a kozím syrom: Kombinácia sladkých jahôd, slaného kozieho syra a chrumkavých orechov je jednoducho neodolateľná.
Cestovinový šalát s grilovanou zeleninou: Ľahký a sýty šalát, ktorý je ideálny na obed alebo večeru.
Šalát s quinoa a avokádom: Zdravý a chutný šalát plný bielkovín a zdravých tukov.
Jarný šalát s jahodami a kozím syrom
Ingrediencie:
- 200 g jahôd
- 100 g kozieho syra
- 50 g vlašských orechov
- 1 hlávka ľadového šalátu
- olivový olej
- balzamikový ocot
- soľ a korenie
Postup:
- Jahody umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Kozí syr nakrájame na kocky.
- Vlašské orechy nasekáme nahrubo.
- Ľadový šalát umyjeme a natrháme na menšie kúsky.
- V miske zmiešame jahody, kozí syr, orechy a šalát.
- Dresing: Zmiešame olivový olej, balzamikový ocot, soľ a korenie podľa chuti.
- Dresingom polejeme šalát a ihneď podávame.
Zeleninové polievky
Jarná zeleninová polievka: Táto polievka je plná vitamínov a minerálov a je ideálna na zahriatie v chladných jarných dňoch.
Krémová brokolicová polievka: Jemná a chutná polievka, ktorú si zamilujú aj deti.
Rajčiaková polievka s bazalkou: Klasická polievka v ľahšej verzii, ideálna na jar.
Jarná zeleninová polievka
Ingrediencie:
- 1 brokolica
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 zemiak
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie
- petržlenová vňať
Postup:
- Brokolicu rozdelíme na ružičky.
- Mrkvu, petržlen a zemiak nakrájame na kocky.
- Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
- V hrnci rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak.
- Pridáme zeleninu a restujeme asi 5 minút.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme do varu.
- Polievku varíme asi 20 minút, kým nie je zelenina mäkká.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Polievku podávame s petržlenovou vňaťou.
Grilované jedlá
Grilované kuracie prsia s marinovanou zeleninou: Chutné a zdravé grilované jedlo, ktoré je ideálne na obed alebo večeru.
Grilovaný losos s citrónovou omáčkou: Ľahké a chutné grilované jedlo plné omega-3 mastných kyselín.
Grilované šampiňóny plnené syrom: Chutná a jednoduchá grilovaná príloha, ktorá sa hodí k mäsu aj k zelenine.
Grilované kuracie prsia s marinovanou zeleninou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička prelisovaného cesnaku
- 1 lyžička zázvoru
- 1 cuketa
- 1 paprika
- 1 červená cibuľa
Postup:
- Pripravíme marinádu: Zmiešame olivový olej, sójovú omáčku, med, prelisovaný cesnak a zázvor.
- Kuracie prsia vložíme do marinády a necháme marinovať aspoň 30 minút.
- Zeleninu nakrájame na väčšie kusy.
- Zeleninu grilujeme na grile alebo grilovacej panvici do mäkka.
- Kuracie prsia grilujeme do zlatohneda z oboch strán.
- Grilované kuracie prsia podávame s grilovanou zeleninou.
Ovocné dezerty
Jahodový cheesecake: Klasický dezert v ľahšej verzii s ovocím.
Ovocný crumble: Ľahký a chutný dezert s rôznym ovocím podľa sezóny.
Jogurtový pohár s ovocím a granolou: Zdravý a chutný dezert, ktorý je ideálny na raňajky alebo desiatu.
Jahodový cheesecake
Ingrediencie:
Pre korpus:
- 150 g maslových sušienok
- 50 g masla
Pre tvarohovú náplň:
- 500 g tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
- 1 citrón (šťava)
- 200 g jahôd
Na ozdobu:
- 100 g jahôd
- mäta
Postup:
- Pripravíme korpus: Sušienky rozmixujeme na jemno a zmiešame s roztopeným maslom. Zmes vtlačíme do formy na pečenie (s odnímateľným dnom) a dáme stuhnúť do chladničky.
- Pripravíme tvarohovú náplň: Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, vajcami a citrónovou šťavou.
- Do náplne vmiešame polovicu jahôd nakrájaných na malé kúsky.
- Tvarohovú náplň nalejeme na vychladnutý korpus.
- Cheesecake pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút.
- Po upečení necháme cheesecake vychladnúť a potom ho dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Pred podávaním cheesecake ozdobíme zvyšnými jahodami a lístkami mäty.
Tipy na záver
- Pripravujte jedlá z čerstvých a sezónnych surovín.
- Nebojte sa experimentovať a skúšať nové recepty.
- Využite bylinky a korenie na dochutenie jedál.
- Jedzte pomaly a s chuťou.
Prajeme vám veľa chutných jarných chvíľ s našimi tipmi na recepty!