ľahké jedlá plné vitamínov a minerálov
Recepty

Ľahké šaláty, zeleninové polievky, grilované jedlá a ovocné dezerty

Jar je obdobím prebúdzajúcej sa prírody, sviežich farieb a chutí. Po dlhej zime je čas na ľahšie jedlá plné vitamínov, minerálov a vláknin. V tomto článku vám prinášame inšpiráciu na recepty, ktoré sú ideálne pre jarné obdobie.

Ľahké šaláty

Jarný šalát s jahodami a kozím syrom: Kombinácia sladkých jahôd, slaného kozieho syra a chrumkavých orechov je jednoducho neodolateľná. 

Cestovinový šalát s grilovanou zeleninou: Ľahký a sýty šalát, ktorý je ideálny na obed alebo večeru.

Šalát s quinoa a avokádom: Zdravý a chutný šalát plný bielkovín a zdravých tukov. 

Jarný šalát s jahodami a kozím syrom

Ingrediencie:

  • 200 g jahôd
  • 100 g kozieho syra
  • 50 g vlašských orechov
  • 1 hlávka ľadového šalátu
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • soľ a korenie

Postup:

  1. Jahody umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Kozí syr nakrájame na kocky.
  3. Vlašské orechy nasekáme nahrubo.
  4. Ľadový šalát umyjeme a natrháme na menšie kúsky.
  5. V miske zmiešame jahody, kozí syr, orechy a šalát.
  6. Dresing: Zmiešame olivový olej, balzamikový ocot, soľ a korenie podľa chuti.
  7. Dresingom polejeme šalát a ihneď podávame.
Jarný šalát s jahodami a kozím syrom

Zeleninové polievky

Jarná zeleninová polievka: Táto polievka je plná vitamínov a minerálov a je ideálna na zahriatie v chladných jarných dňoch. 

Krémová brokolicová polievka: Jemná a chutná polievka, ktorú si zamilujú aj deti.

Rajčiaková polievka s bazalkou: Klasická polievka v ľahšej verzii, ideálna na jar. 

Jarná zeleninová polievka

Ingrediencie:

  • 1 brokolica
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 zemiak
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ a korenie
  • petržlenová vňať

Postup:

  1. Brokolicu rozdelíme na ružičky.
  2. Mrkvu, petržlen a zemiak nakrájame na kocky.
  3. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
  4. V hrnci rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak.
  5. Pridáme zeleninu a restujeme asi 5 minút.
  6. Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme do varu.
  7. Polievku varíme asi 20 minút, kým nie je zelenina mäkká.
  8. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  9. Polievku podávame s petržlenovou vňaťou.
Jarná zeleninová polievka

Grilované jedlá

Grilované kuracie prsia s marinovanou zeleninou: Chutné a zdravé grilované jedlo, ktoré je ideálne na obed alebo večeru. 

Grilovaný losos s citrónovou omáčkou: Ľahké a chutné grilované jedlo plné omega-3 mastných kyselín. 

Grilované šampiňóny plnené syrom: Chutná a jednoduchá grilovaná príloha, ktorá sa hodí k mäsu aj k zelenine. 

Grilované kuracie prsia s marinovanou zeleninou

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička prelisovaného cesnaku
  • 1 lyžička zázvoru
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 červená cibuľa

Postup:

  1. Pripravíme marinádu: Zmiešame olivový olej, sójovú omáčku, med, prelisovaný cesnak a zázvor.
  2. Kuracie prsia vložíme do marinády a necháme marinovať aspoň 30 minút.
  3. Zeleninu nakrájame na väčšie kusy.
  4. Zeleninu grilujeme na grile alebo grilovacej panvici do mäkka.
  5. Kuracie prsia grilujeme do zlatohneda z oboch strán.
  6. Grilované kuracie prsia podávame s grilovanou zeleninou.
Grilované kuracie prsia s marinovanou zeleninou

Ovocné dezerty

Jahodový cheesecake: Klasický dezert v ľahšej verzii s ovocím. 

Ovocný crumble: Ľahký a chutný dezert s rôznym ovocím podľa sezóny. 

Jogurtový pohár s ovocím a granolou: Zdravý a chutný dezert, ktorý je ideálny na raňajky alebo desiatu. 

Jahodový cheesecake

Ingrediencie:

Pre korpus:

  • 150 g maslových sušienok
  • 50 g masla

Pre tvarohovú náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajcia
  • 1 citrón (šťava)
  • 200 g jahôd

Na ozdobu:

  • 100 g jahôd
  • mäta

Postup:

  1. Pripravíme korpus: Sušienky rozmixujeme na jemno a zmiešame s roztopeným maslom. Zmes vtlačíme do formy na pečenie (s odnímateľným dnom) a dáme stuhnúť do chladničky.
  2. Pripravíme tvarohovú náplň: Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, vajcami a citrónovou šťavou.
  3. Do náplne vmiešame polovicu jahôd nakrájaných na malé kúsky.
  4. Tvarohovú náplň nalejeme na vychladnutý korpus.
  5. Cheesecake pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút.
  6. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť a potom ho dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
  7. Pred podávaním cheesecake ozdobíme zvyšnými jahodami a lístkami mäty.
Jahodový cheesecake

Tipy na záver

  • Pripravujte jedlá z čerstvých a sezónnych surovín.
  • Nebojte sa experimentovať a skúšať nové recepty.
  • Využite bylinky a korenie na dochutenie jedál.
  • Jedzte pomaly a s chuťou.

Prajeme vám veľa chutných jarných chvíľ s našimi tipmi na recepty!