Rána sú bezpochyby ťažké. Najprv tvrdý boj s budíkom a potom dilema, čo na raňajky. Zabudnite na nudné a monotónne menu a oslávte začiatok dňa vo veľkom štýle! Pozývame vás na cestu za novými kulinárskymi zážitkami a kreatívnymi receptmi, ktoré celkom určite zmenia váš pohľad na ranné vstávanie.
Ovocné prebudenie
Ovocie je tým najlepším palivom na štart do nového dňa. S čímkoľvek ho skombinujte, vždy z toho budú skvelé raňajky. Môžete si urobiť ovocný šalát s jogurtom či tvarohom a opečenými orechmi. Máte radšej ovocie v kombinácii s kašou či vločkami? Potom musíte vyskúšať lahodné varené pšeno s kefírom a banánom. Príprava je veľmi jednoduchá, ale tá chuť určite stojí za to!
Postup:
Pšeno si uvaríte vo vode domäkka. Zrelý banán alebo hrušku rozmixujete s kefírom, pridáte trochu medu, hrozienka a korenie podľa chuti (aníz, škorica). Kefírovú zmes zmiešate s uvareným pšenom, posypete nasucho opraženými semienkami, kúskami ovocia a raňajky sú na svete. Pšeno si navyše môžete uvariť ešte večer, takže vám zostane viac času na pokojné raňajky.
Raňajky pre šprintérov
Sú rána, keď jednoducho nie je čas na veľké raňajkové drámy. Nezúfajte, aj v takýchto situáciách máte more možností, ako si pochutiť a zároveň dodať telu potrebnú energiu.
Semienkové tyčinky
Ingrediencie:
100 g sušených datlí
100 g semienok (sezamové, tekvicové, slnečnicové, ľanové) – opražené nasucho
3 PL arašidového masla
2 – 3 3 PL medu, štipka soli
Postup:
Datle rozmixujete na kašu, pridáte opečené semienka, med, soľ a arašidové maslo. Hmotu rozprestriete na plech v hrúbke cca 0,5 cm a pečiete na 170 °C asi 15 min. Po vychladnutí nakrájate na 6 tyčiniek. Maškrtné jazýčky si môžu tyčinky namočiť do kvalitnej čokolády.
A čo tak chutné zdravé sušienky alebo, ako sa u nás stále častejšie hovorí: „cookies“? Napríklad mrkvové. Môžete ich tajne ujedať z vrecka kabáta, dať deťom do školy alebo pridať do ranného jogurtu.
Potrebujete:
200 g múky
200 g masla
100 g cukru
100 g hrozienok
150 g ovsených vločiek
100 g smotanového syra (1 črievko)
2 vajcia
3 nastrúhané mrkvy
vanilku
1 ČL škorice
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
Postup je veľmi jednoduchý. Vymiešate najprv vajcia s maslom, pridáte cukor a následne ostatné suroviny. Lyžicou ukladáte na plech kôpky hmoty a pečiete na 170 °C zhruba 30 min., kým nebudú mať krásnu zlatú farbu.
Zdravá extravagancia – avokádový kaviár s vajíčkami
Pre tých, ktorí si potrpia na istej dávke luxusu hneď v úvode dňa, tu máme skvelý, zdravý a chutný recept na ten správny rozbeh. Na avokádový kaviár budete potrebovať:
2 uvarené vajíčka
1 zrelé avokádo,
soľ
trochu citrónovej šťavy na ochutenie
Postup:
Ingrediencie stačí spolu zmiešať, správne dochutiť a už len vychutnávať s krekrami či čerstvým teplým toastom.
Overnight kaše, ktoré nikdy nesklamú
Tieto raňajkové kaše sa dajú pripraviť z najrôznejších surovín. Základom sú vločky – či už ovsené, pohánkové, ryžové, ale výborné sú aj pšenové či amarantové, a mlieko (rastlinné alebo živočíšne). Chcete inšpiráciu? Určite vás nesklame ovsená kaša s rastlinným mliekom, jogurtom, trochou medu a jablkovým pyré. Vločky zmiešajte s mliekom a jogurtom, pridajte med a štipku soli. Do jablkového pyré môžete primiešať trochu chia semienok a striedavo plniť poháre vrstvami vločiek a jablkového pyré.
Ak vám ovsené vločky nechutia, čo tak skúsiť pohánkový puding. Pohánku uvarte vo vode zmiešanej s rastlinným mliekom. Pridajte kakao alebo karob, med, škoricu a zrelý banán. Zmes rozmixujte, ak je príliš hustá, zrieďte mliekom. Navrstvite do pohárov a dozdobte čerstvým ovocím. Tí maškrtnejší môžu vrch pohárov poliať roztopenou čokoládou. No nie sú toto raňajky, na ktoré sa budete tešiť?
Vo svete, v ktorom vládne chaos, stres a je neskutočne rýchly, sú práve raňajky tým prístavom pokoja. Práve teraz máte čas sami pre seba. Nie sú len výživou pre telo, sú pohladením duše pred dňom, ktorý vás strhne svojím tempom až ktovie kam. Užívajte si ich s láskou.